Cum ne poate afecta inflația sănătatea mintală. Semnal de alarmă tras de experți

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Pe măsură ce prețurile o iau razna, o simplă privire aruncată pe factura la energie ar putea fi de ajuns să ne cauzeze depresie. În condițiile în care, după doi ani de incertitudini și spaime legate de pandemie, acum ne confruntăm cu o explozie a prețurilor și cu dezechilibre financiare, experții avertizează că rezultatul ar putea fi mai multă tensiune mentală, stres și anxietate.

Inflația din Regatul Unit a atins un maxim al ultimilor 30 de ani în ianuarie, prețurile de consum crescând cu 5,5% față de anul trecut. În SUA, prețurile de consum au crescut cu 7,5%, înregistrându-se cea mai mare creștere anuală din ultimii 40 de ani, scrie LiveScience.

Impactul inflației asupra oamenilor are consecințe nebănuite

Deși inflația nu are legătură cu starea sănătății mintale, impactul ei asupra oamenilor are consecințe nebănuite. Este clar că, dacă venitul unei persoane nu crește odată cu inflația, starea financiară a acelei persoane se va înrăutăți. Iar oamenii cu salarii mici au cel mai mult de suferit când inflația este ridicată.

”Prin urmare, rezultatul inflației continue ar putea fi adâncirea inechității economice, o problemă care exista cu mult înainte de pandemie”, avertizează Lisa Strohschein, sociolog la Universitatea din Alberta, care studiază stresul, dinamica familiei și sănătatea.

”Din păcate, trăim într-o lume în care pandemia i-a făcut pe unii oameni mai bogați decât erau. Iar pentru cei săraci, situația nu a fost niciodată mai nesigură ca acum”, adaugă Strohschein.

Așa pot apărea epresia și schizofrenia

Într-un studiu publicat în revista World Psychiatry în 2018, au fost analizate 20 de cercetări privind inegalitatea veniturilor din întreaga lume. S-a descoperit că, pe măsură ce inegalitatea veniturilor oamenilor a crescut, depresia a crescut și ea în același ritm.

O analiză statistică a 12 dintre aceste studii a arătat că oamenii din societăți extrem de inechitabile au de aproximativ două ori mai multe șanse de a experimenta depresie, în comparație cu oamenii din societăți mai echitabile.

Oamenii din societățile inechitabile au, de asemenea, rate mai mari de a suferi de schizofrenie. De asemenea, șomajul dăunează grav sănătății mintale a persoanelor.

Inflația va schimba această imagine

În cazul inflației, lucrurile sunt mai complicate. Pentru gospodăriile cu venituri mici, costul în creștere al bunurilor este o sursă de insecuritate. O investigație Washington Post a analizat modul în care inflația îi lovește pe americanii cu venituri mici și a descoperit că, în prezent, aceștia cu greu își mai permit alimentele de bază și alte produse de strictă necesitate.

”Tensiunea financiară nu a fost o problemă atât de mare în pandemie, pe cât ar putea sugera tulburările de pe piața muncii. Oamenii au cheltuit mai puțin și ar fi putut economisi mai mult, afirmă Scott Schieman, sociolog la Universitatea din Toronto. Dar inflația va schimba această imagine, crede el.

Teama de viitor ar putea să-i lovească mai mult pe tineri

„Inflația va face ca nivelul real al salariului să nu mai fie potrivit”, a spus Schieman. „Iar pentru gospodăriile cu venituri mai mici, asta va duce la creștrea anxietății. A fi prost plătit și a avea venituri insuficiente reprezintă o sursă cronică de stres care are legături cu furia și resentimentele”, a mai spus Schieman.

Teama de viitor ar putea să-i lovească mai mult pe tineri. Deși persoanele în vârstă au un risc mult mai mare de deces din cauza COVID-19, sondajele sugerează că cel mai mare impact psihologic din timpul pandemiei a fost asupra tinerilor. Aceștia au fost afectați profund de închiderea afacerilor și de pierderea locurilor de muncă.