Dacă nu au sau nu suportă aerul condiționat, încearcă să se baricadeze cât mai bine, ținând ferestrele închise și acoperite cu jaluzele, draperii, obloane sau cu hârtie lipită pe geamuri. Și Marea Britanie se află în mijlocul unui val de caniculă fără precedent, cu temperaturi record care, în unele zone, au atins și 43 de grade Celsius.
Așa că englezii au încercat, cum au putut, să împiedice soarele să transforme locuința într-un cuptor. Spre deosebire de zonele Europei care se confruntă în mod regulat cu astfel de temperaturi, casele din Anglia nu au fost construite pentru temperaturi extreme.
Majoritatea au fost construite pentru menținerea căldurii în interior, verile fiind, până acum, cu temperaturi care nu depășeau 30 de grade, potrivit site-ului Toms Guide.
Cum să ne protejăm casa de căldură?
Rețelele de socializare au fost pline până la refuz cu sfaturi despre cum se pot proteja casele cât mai bine de caniculă: de la închiderea ferestrelor pentru a ține aerul fierbinte afară, tragerea draperiilor pentru a reflecta lumina soarelui și până la acoperirea ferestrelor cu folie de aluminiu.
Ultima variantă este considerată o soluție ieftină, la îndemâna oricui și care poate fi aplicată și îndepărtată foarte ușor.
Folia de aluminiu pusă pe geam reduce și cu până la 80% căldura
Se spune că folia de aluminiu pusă pe geam reduce și cu până la 80% căldura din apartamentele unde soarele bate direct în ferestre.
Cei cărora le bate soarele în geam de dimineața până la apus au spus că au încercat deja această metodă și a funcționat.
Care este explicația?
Există o explicație științifică pentru faptul că o folie de aluminiu de doar doi-trei euro poate ajuta la ținerea căldurii departe de casă. Punerea oricărui fel de material reflectorizant între o sursă de căldură și o țintă va reduce transferul de căldură radiantă. Același principiu este folosit pentru orice, de la pături de supraviețuire până la nave spațiale.
Cu toate acestea, dacă aveți ferestre mai noi, folia nu va avea un impact atât de mare. Potrivit dr. Rick Sachleben, membru al Societății Americane de Chimie, asta se datorează faptului că ferestrele moderne includ straturi speciale, care blochează lumina infraroșie, în timp ce lasă lumina să treacă.
Sachleben spune că folia poate ajuta, dar nu la fel de mult ca la geamurile mai vechi, care nu au aceste straturi.
Care sunt dezavantajele?
Unii utilizatori de internet au comentat că folia de aluminiu a lăsat reziduuri sau pete de arsură pe geamuri.
Dificultatea de a îndepărta resturile variază de la situație la situație. În unele cazuri, produse speciale de curățat sau oțetul au eliminat urmele fără nicio problemă.