În timpul verii, canicula poate avea efecte grave asupra sănătății. Este important să știm cum să ne protejăm pe noi și pe cei dragi de temperaturile ridicate. Iată câteva sfaturi esențiale, în special pentru copii, vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice, dar și pentru angajatori.

De asemenea, aflați din rândurile următoare și cum puteți ține în frâu temperaturile în locuințe.

Reguli generale pe caniculă

Hidratarea constantă este crucială în această perioadă. Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi. Evită băuturile alcoolice și cafeaua, care deshidratează.

Evident, este recomandat să evitați pe cât posibil expunerea directă la soare între orele 11:00 și 17:00. Stați la umbră sau în spații răcoroase.

O îmbrăcăminte adecvată este la fel de importantă. Așa că purtați haine ușoare, deschise la culoare, și pălării cu boruri largi pentru protecția capului.

apă, hidratare
SURSA FOTO: Dreamstime

Recomandări pentru copii

Asigurați-vă că cei mici beau apă la intervale regulate, chiar dacă nu cer. Hidratarea este foarte importantă.

Evitați activitățile în aer liber în perioada zilei în care temperaturile sunt foarte ridicate. Programați-le dimineața devreme sau seara, când temperaturile sunt mai scăzute.

Folosiți protecție solară, cum ar fi creme de protecție solară cu SPF ridicat. Este important să le reaplicați la fiecare două ore.

Ce trebuie să știe vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice

Este esențial ca în această perioadă să vă monitorizați constant starea de sănătate. Nu ezitați să apelați la medic sau ambulanță la primele semne de deshidratare sau epuizare.

Încercați să stați cât mai mult într-un mediu răcoros, precum camere cu aer condiționat sau ventilatoare. Dacă nu aveți acasă, mergeți în locuri publice răcoroase.

Aveți mare grijă la medicație și respectați tratamentul prescris. Consultați medicul pentru ajustări necesare în perioadele de caniculă.

Angajatorii trebuie să aibă în vedere câteva aspecte

Este bine, mai ales dacă se lucrează în aer liber să fie adaptat programul de lucru. Începeți lucrul mai devreme și terminați înainte de orele de vârf ale căldurii. De asemenea, pauzele regulate în zone răcoroase sunt esențiale.

În plus, oferiți angajaților haine ușoare de protecție și acces la apă potabilă.

Informarea și educarea angajaților este, de asemenea, importantă. Instruirea angajaților despre semnele deshidratării și epuizării termice poate salva vieți.

canicula
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum limităm temperaturile în locuințe

Folosiți jaluzele, draperii sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui. Chiar și foliile de aluminiu oferă o protecție foarte bună și reduc temperaturile în locuințe.

Plantele de interior și umidificatoarele pot ajuta la răcirea aerului din casă.

Încercați să folosiți aerul condiționat sau ventilatoarele pentru a menține o temperatură confortabilă, chiar dacă facturile la energie electrică vor crește. Închideți ferestrele și ușile pentru a menține aerul rece în interior. Deschideți-le doar seara când temperaturile au scăzut considerabil și închideți-le dimineața.