Cum ne putem apăra mai eficient împotriva coronavirusului? Toți oamenii trebuie să aibă acest obicei

Sebastian Chastin, profesor la Universitatea Caledoniană din Glasgow, a explicat că activitatea fizică regulată a condus la niveluri ridicate ale anticorpului de imunoglobulină IgA, anticorp care „acoperă membrana mucoasă a plămânilor şi a altor părţi ale corpului nostru unde pot intra viruşi şi bacterii.”

„În 35 de studii, activitatea fizică regulată a condus la niveluri ridicate ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor şi a altor părţi ale corpului nostru unde pot intra viruşi şi bacterii. Activitatea fizică regulată creşte, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac şi reglarea răspunsului acestuia”, scrie Sebastian Chastin, folosind explicaţii tehnice, potrivit gcu.ac.uk

Vaccinurile par a fi mai eficiente, atunci când sunt administrate după un program de antrenament

Cercetătorii au descoperit prin studiile respective că şi vaccinurile par a fi mai eficiente, atunci când sunt administrate după un program de antrenament, chiar şi unul moderat.

„O persoană activă este cu 50% mai probabilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană inactivă”, potrivit sursei menționate.

De asemenea, oamenii de știință arată că există trei mecanisme care fac din activitatea fizică o apărare suplimentară împotriva bolilor infecțioase, fiind totodată și un potenţiator al vaccinului. Astfel, exerciţiile fizice protejează împotriva factorilor de risc de infecţie gravă şi fatală.

„Persoanele active fizic sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii şi cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 şi alte boli infecţioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecţiuni”, a completat profesorul de la Universitatea Caledoniană din Glasgow.

Activitatea fizică reduce stresul şi inflamaţia cronică, reducând probabilitatea infecțiilor fatale

„Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 şi pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat”, explică Sebastian Chastin, arătând că sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi din punct de vedere fizic.

Analizând diferitele studii, cercetătorii scoţieni au putut, de asemenea, să pună în cifre sănătatea celor care practică activitatea fizică. „Am găsit dovezi consistente şi convingătoare în 6 studii care au implicat mai mult de jumătate de milion de participanţi că respectarea ghidurilor recomandate pentru activitatea fizică – 30 de minute de activitate, 5 zile pe săptămână – reduce riscul de îmbolnăvire cu 37% (…) Din păcate, o scădere a nivelurilor de activitate fizică a fost observată la nivel global în ultimul an. Aceasta este o tendinţă periculoasă care ar putea face populaţia mai vulnerabilă la boli infecţioase şi cronice pe termen scurt. Dacă nu va fi controlată, va lăsa şi o moştenire dăunătoare pe termen lung şi va creşte povara bolii şi costurile sociale şi economice ale acesteia”, transmite sursa menționată.

Sursă foto: Dreamstime