Vremea frumoasă ne atrage să petrecem mai mult timp în natură. Trebuie, însă, să fim conștienți de pericolul reprezentat de căpușe, care se ascund în iarbă.
Metode eficiente de protecție sunt esențiale.
Sezonul căpușelor începe odată cu venirea vremii frumoase și se întinde de la primăvară până târziu în toamnă.
Căpușele pot provoca boli grave
În ceea ce privește riscul de a fi mușcat de căpușe, trebuie să știm că aceste insecte se înfig în pielea animalelor și a oamenilor. Ele se hrănesc cu sângele gazdelor lor.
Mușcătura de căpușe poate fi extrem de periculoasă. Insectele pot transmite bacterii care pot provoca boli grave, cum ar fi boala Lyme.
În București se iau măsuri împotriva acestor insecte
În București, primarul Nicușor Dan a anunțat că tratamentele pentru combaterea căpușelor au început să fie aplicate începând de luni, 18 martie.
Totuși, respectarea unor reguli simple este esențială pentru a ne proteja împotriva mușcăturilor de căpușă atunci când petrecem timp în natură.
Cum ne putem proteja de căpușe
Haine deschise la culoare: Este important să purtăm haine deschise la culoare când ieșim în natură, astfel încât să putem observa mai ușor căpușele.
De asemenea, hainele ar trebui să acopere cât mai bine pielea, iar încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje. Șosetele trase peste pantaloni pot oferi o protecție suplimentară.
Spray împotriva căpușelor: Produsele care țin insectele la distanță sunt disponibile în farmacii și magazine și pot fi de mare ajutor.
Un spray împotriva căpușelor aplicat pe haine poate oferi un plus de protecție. De asemenea, este important să evităm să ne așezăm direct pe iarbă
Animalele de companie: Animalele noastre sunt, de asemenea, expuse mușcăturilor de căpușe. Este important să le verificăm atent după fiecare plimbare și să folosim soluții speciale destinate protejării lor împotriva căpușelor.
Verificarea pielii: După o plimbare în natură, este esențial să ne verificăm atent pielea și să facem un duș. Căpușele se pot fixa oriunde pe corp, în special în zonele cu piele fină, precum scalpul, axilele sau zona urechilor.
De asemenea, este recomandat să spălăm hainele cu care am fost îmbrăcați.
Este important să căutăm ajutor medical dacă observăm simptome specifice mușcăturilor de căpușă, cum ar fi febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală, iritații sau erupții cutanate.