Cum ne reparăm mai bine mașina pe polița auto

Pentru a evita bătăile de cap, e bine ca atunci când avem o daună la maşină să urmăm câţiva paşi simpli, care ţin de constatarea daunei şi de locul ales pentru reparaţii.

Ce înseamnă să îţi repari mai bine maşina? Mai repede, mai bine reparată, optim la costuri. Pentru a întruni simultan cele trei condiţii, e recomandabil să urmezi sfatul specialiştilor. Vei vedea că, în unele cazuri, în special la daunele mici, cea mai bună/ieftină soluţie e să îţi repari singur maşina, fără a apela la poliţă. Putem câştiga timp chiar începând cu constatarea daunei. „La majoritatea companiilor de asigurare constatarea de daună Casco şi RCA se face la sediile sau centrele de constatare proprii. O parte din asigurători şi-au deschis un call-center la care păgubitul sună, îşi deschide automat dosarul de daună şi este programat la un centru de daună cât mai apropiat; se evită astfel aglomeraţiile şi statul la coadă inutil“, spune Sergiu Berceanu, managing partner la Risk Control, broker de  asigurare.
Odată rezolvată constatarea, tre­bu­ie să alegem service-ul în care să ne fie reparată maşina. „Cel mai repede şi cel mai sănătos e când îţi repari maşina la un service agreat de asigurător, cu care acesta are decontare directă. Pentru asta, cel mai bine e să ai un broker cu experienţă, care ştie să te îndrume, să anticipeze ce alte lucruri îţi mai sunt necesare şi chiar să se implice“, spune Victor Şraer, director general al Otto Broker.
În cazul în care păgubitul nu alege un service agreat de asigurător, s-ar putea să fie nevoit să plătească din buzunar reparaţiile, pentru a-şi recupera maşina mai repede, şi apoi să aştepte până o binevoi asigurătorul să îi deconteze reparaţiile. Mai e un aspect important pentru care e bine ca service-ul să aibă decontare directă cu asigurătorul. „În majoritatea cazurilor, după ce se face constatarea şi maşina este introdusă în service, mecanicul descoperă şi alte daune ascunse, care nu au putut fi observate de  către inspectorul constatator“, spune Berceanu. Pe de altă parte, mulţi şoferi preferă anumite service-uri. Astfel, înainte să închei o asigurare, e bine să ştii de la bun început dacă asigurătorul are decontare directă cu service-ul preferat de tine, adaugă Şraer.
Cum folosim eficient Casco
La utilizarea poliţei Casco, apare des o percepţie greşită. „Comportamentul preponderent al clienţilor este de a-şi repara toate daunele foarte mici pe Casco. În felul ăsta, ei apar cu o daunalitate mare, care le va da bătăi de cap în viitor. E preferabil ca daunele mici să ni le rezolvăm singuri şi să păstrăm poliţa Casco pentru daune mari. În plus, putem alege de la bun început o franşiză mai mare, pentru a beneficia de o primă mai mică“, explică Şraer.
Spre exemplu, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro, putem plăti o primă de asigurare de 500 euro, cu o franşiză de 100 de euro/eveniment sau putem plăti o primă de circa 320-350 euro, dacă acceptăm o franşiză de 400 euro/eveniment. „Dacă înţelegi că într-un oraş aglomerat e inevitabil să ai zgârieturi şi poţi să trăieşti cu asta, iar daunele mici ţi le rezolvi singur, atunci poţi să optezi pentru o astfel de poliţă cu franşiză mare. Dacă nu ai eveniment pe Casco, atunci în anii următori primeşti discounturi de la o primă mică la o primă şi mai mică“, spune şeful Otto Broke.
Regie proprie
O altă soluţie prin care poţi să-ţi rezolvi dauna mai ieftin şi mai rapid este să ceri asigurătorului repararea în regie proprie. Pentru aceasta trebuie să mergi în prealabil la un service preferat de tine, îţi evaluezi dauna şi, cu această idee în minte, mergi la asigurător şi ceri reparaţia în regie proprie. Suma de despăgubire propusă de asigurător poate fi chiar mai mult decât suficientă pentru reparaţia în regie proprie. Dacă totuşi nu eşti mulţumit de propunerea asigurătorului, atunci mergi către service-urile cu care acesta are decontare directă.
Reparaţii pe Casco în loc de RCA
În cazul în care ai fost lovit de alt şofer, poţi alege să îţi repari maşina pe poliţa RCA a acestuia sau pe poliţa ta Casco, urmând ca asigurătorul tău să facă regres către asigurătorul vinovatului.
Dacă la poliţa Casco ai franşiză, în funcţie de asigurătorul tău, poţi suporta singur acest cost. Unii asigurători nu aplică franşiză dacă despăgubirea este cu regres.  E bine de ştiut că, la majoritatea asigurătorilor, chiar dacă despăgubirea este cu regres, va fi influenţată prima de asigurare la reînnoirea poliţei. Prima va creşte sau, în cel mai bun caz, nu se va acorda reducere, în funcţie de valoarea despăgubirilor.

PONTURI
Programare Pentru a evita cozile, e bine să ne programăm prin telefon pentru constatare;
Decontare Pentru repararea maşinii, e preferabil să alegem un service cu care asigurătorul are decontare directă;
Opţiune Repararea maşinii poate fi făcută şi în regie proprie, cu o evaluare a daunei în prealabil;
Eficienţă E preferabil ca daunele mici să fie rezolvate din buzunar, iar poliţa Casco să fie ţinută pentru daune mari.