Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea și economia globală. În pofida conștientizării crescute și a presiunii internaționale de a lua măsuri, multe companii rămân reticente în ceea ce privește implementarea unor strategii adecvate pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a gestiona riscurile climatice.
Conform celui mai recent raport EY 2024 Global Climate Action Barometer, ritmul acțiunilor companiilor este mult mai lent decât ar fi necesar pentru a atinge obiectivele de mediu globale. Provocările companiilor în implementarea măsurilor climatice sunt diverse, dar este esențial ca organizațiile să își reevalueze planurile de tranziție și să ia măsuri concrete pentru a susține un viitor mai sustenabil.
Provocările companiilor în implementarea măsurilor climatice
Raportul EY 2024 Global Climate Action Barometer evidențiază ritmul lent în care companiile iau măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, punând în pericol atingerea obiectivelor globale de mediu. Potrivit acestui raport, majoritatea companiilor nu au încă implementate planuri solide de gestionare a riscurilor climatice, iar angajamentele financiare necesare pentru susținerea acestor planuri sunt, de asemenea, insuficiente.
Doar 41% dintre companii au implementat planuri de tranziție pentru a atenua riscurile asociate cu schimbările climatice.
Aceste măsuri sunt mult mai puțin frecvente în rândul companiilor cu cele mai mari emisii de carbon, cum ar fi cele din China și Statele Unite, unde doar 8%, respectiv 32% dintre companii au adoptat planuri de tranziție.
În schimb, regiunile din Europa și Marea Britanie sunt mult mai avansate, cu rate de adoptare de 66% și 59%, respectiv. Aceasta subliniază importanța reglementărilor legale și politice pentru a stimula acțiunile companiilor în domeniul schimbărilor climatice.
Doar un procent mic dintre companii au făcut angajamente financiare clare
Într-un raport realizat de curând de cei de la EY România, în ciuda acestor planuri de tranziție, doar un procent mic dintre companii au făcut angajamente financiare clare pentru a susține aceste inițiative.
Doar 4% dintre companii au raportat cheltuieli operaționale pentru a implementa planurile de tranziție, iar doar 17% au declarat cheltuieli de capital pentru susținerea acestora. Aceste cifre sugerează că multe companii, chiar și cele care au elaborat planuri de acțiune, nu sunt încă pregătite să le pună în practică, ceea ce riscă să submineze credibilitatea măsurilor lor climatice.
Massimo Bettanin, Partener Schimbări Climatice și Servicii de Sustenabilitate în cadrul EY România:
„EY 2024 Global Climate Action Barometer indică o îmbunătățire treptată a calității raportăilor legate de schimbările climatice în ultimii ani, dar și faptul că până și companiile cu cele mai bune performanțe în raportare nu implementează strategii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) la viteza și amploarea necesare pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii globale sub 1,5°C.
Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, atingând noi vârfuri în 2024.”
O problemă de gândire pe termen scurt
Raportul subliniază, de asemenea, o problemă de gândire pe termen scurt în cadrul multor companii. Aproape 83% dintre companii au stabilit obiective pe termen scurt privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, dar doar 51% au formulat obiective pe termen lung.
Mai mult, doar 24% dintre acestea și-au validat obiectivele prin inițiativa „Science Based Targets” (SBTi), ceea ce indică o abordare insuficient de ambițioasă a multor organizații în ceea ce privește atingerea obiectivelor Acordului de la Paris de limitare a creșterii temperaturii globale sub 1,5°C.
„În concluzie, ediția 2024 a Barometrului EY confirmă că majoritatea companiilor sunt încă nepregătite pentru perturbările inevitabile ale economiilor noastre. Dovezile tot mai numeroase ale depășirii mai multor limite planetare, care sunt susceptibile să declanșeze riscuri fizice semnificative, împreună cu semnalele tot mai evidente ale unei tranziții dezordonate către o economie cu emisii reduse de carbon, par să fie slab reflectate în raportările de sustenabilitate și financiare.
O concluzie mai optimistă a barometrului este că un număr tot mai mare de companii (67% din total, în creștere de la 58% anul trecut) apelează la analiza scenariilor, în concordanță cu recomandările TCFD, pentru a evalua dimensiunea și momentele apariției unor posibile riscuri climatice, menținându-se tendința ascendentă din anii anteriori, în timp ce aproape trei sferturi dintre companii (71%) au utilizat atât analize calitative, cât și analize cantitative”, explică Massimo Bettanin.
Un alt punct important este lipsa de considerare a riscurilor fizice și tranzitorii în planurile financiare ale companiilor. Deși majoritatea companiilor (84%) recunosc aceste riscuri, doar 36% dintre ele reflectă aceste riscuri în rapoartele lor financiare.
De asemenea, doar 32% dintre companii declară că schimbările climatice vor avea un impact financiar semnificativ asupra afacerilor lor. Acest lucru este preocupant, având în vedere că economii majore, cum sunt SUA și Canada, se numără printre cele mai expuse riscurilor climatice.
În ciuda acestor provocări, există și semne pozitive
În ciuda acestor provocări, există și semne pozitive. Un număr tot mai mare de companii (67%, față de 58% anul trecut) utilizează analiza scenariilor pentru a evalua riscurile climatice și pentru a înțelege mai bine dimensiunea acestora.
Totuși, doar 36% dintre companii transpun concluziile acestor analize în rapoartele lor financiare, iar acest lucru subliniază un deficit de transparență în ceea ce privește evaluarea și raportarea riscurilor financiare legate de schimbările climatice.
Recomandări pentru companii:
- Elaborarea unui plan de acțiune bazat pe știință, cu obiective clare și susținut de investiții financiare.
- Reflectarea riscurilor climatice în situațiile financiare și explorarea oportunităților.
- Crearea unui cadru de guvernanță eficient pentru a implementa măsurile necesare.
- Colaborarea cu instituțiile guvernamentale și sectorul public pentru o tranziție eficientă.
EY 2024 Global Climate Action Barometer confirmă că majoritatea companiilor sunt încă nepregătite pentru impactul inevitabil al schimbărilor climatice asupra economiilor și ecosistemelor globale.
Pentru a răspunde la această provocare, raportul recomandă șase măsuri-cheie pentru companii: elaborarea unui plan de acțiune solid, susținut de investiții financiare; reflectarea riscurilor climatice în rapoartele financiare; utilizarea datelor pentru a sprijini deciziile strategice; alocarea resurselor necesare echipelor de sustenabilitate; formarea conducătorilor pentru a asigura o guvernanță eficientă a tranziției și explorarea colaborării între sectoare, inclusiv cu instituțiile guvernamentale.
Implementarea acestor măsuri este esențială pentru a preveni daunele severe și a asigura o tranziție ordonată către o economie cu emisii scăzute de carbon.
Despre studiu
Studiul EY Global Climate Risk Disclosure Barometer prezintă un tablou anual al respectării recomandărilor în raportările organizațiilor privind riscurile asociate schimbărilor climatice, în sectoarele care prezintă probabilitatea de a fi afectate semnificativ la nivel mondial.
Această evaluare oferă nu numai companiilor, ci și actorilor interesați externi de toate tipurile (ca, de exemplu, autorități de reglementare naționale, instituții financiare și investitori), o imagine a situației actuale în domeniul raportării riscurilor climatice la nivel global. Prima ediție a barometrului a fost publicată în decembrie 2018.
Ediția 2024 a barometrului analizează măsura în care companiile au pus în aplicare cadrul TCFD pentru a declara într-un mod mai eficient riscurile și oportunitățile asociate cu schimbările climatice prin intermediul proceselor lor de raportare. Aceasta se bazează pe declarațiile publice efectuate de către companii în anul calendaristic 2023, atât în sectoarele financiare, cât și în cele nefinanciare, inclusiv companiile care prezintă un risc ridicat de impact climatic. Aceste declarații au fost efectuate în general în rapoartele anuale de durabilitate și în rapoartele CDP.
În evaluare au fost cuprinse declarațiile a peste 1.400 de companii (cele mai mari în funcție de capitalizarea de piață) din 51 de jurisdicții.