Cu tot efortul BNR de a limita deprecierea leului pe 1 octombrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă euro/leu de 4,5223 lei, cu 5,2% mai mare decât în urmă cu un an. Acesta este cursul de schimb la care se vor plăti accizele anul viitor, după ce anul acesta accizele s-au achitat la un curs de 4,3001 lei.
Probabil, mulţi ar fi tentaţi să spună că produsele accizabile se vor scumpi anul viitor doar din cauza cursului de referinţă, cu 5,2%. Nimic mai greşit. Cum acciza reprezintă doar o cotă din preţul de desfacere al produselor accizabile, scumpirea generată de noul curs de referinţă pentru accize este mult mai mică. Cel mai mult, creşterea cursului de referinţă se va resimţi la ţigări, întrucât sunt produsele pentru care acciza are cea mai mare cotă în preţul final, de peste 60%. La ţigările inferioare, acciza reprezintă chiar peste 90% din preţul final al pachetului, astfel că pentru aceste produse vom avea cel mai mare impact din curs.
Preţuri la îndemâna Fiscului
Ca un comentariu general, trebuie spus că nivelul accizelor în 2012 va fi influenţat de doi factori principali: 1) creşterea cursului de schimb de referinţă la care se calculează accizele stabilite în euro (avem o creştere de 5,17%, de la 4,3001 lei/euro la 4,5223 lei/euro), cu impact la toate produsele accizabile; 2) modificarea (creşterea) accizei propriu-zise în euro – la motorină va creşte cu minimum 4,4% în echivalent euro de la 1 ianuarie, iar la ţigarete vom avea de asemenea o creştere în echivalent euro, cu minimum 3,3%, dar de la 1 iulie, spun specialiştii de la Ernst&Young.
„Estimările“ de accize aferente sunt bazate pe valorile minime ale accizelor stabilite de Uniunea Europeană (UE). Guvernul României poate ridica aceste accize la un nivel mai mare, însă în acest moment nu avem informaţii certe în acest sens, adaugă reprezentanţii Ernst&Young.
Aşadar, după cum se poate vedea şi în tabel, cea mai mare creştere din acciza în echivalent lei va fi la motorină, de aproape 10%, creşterea rezultând atât din cursul de referinţă, cât şi din nivelul în euro al accizei.
Interesant e că România e singura ţară din UE care aplică accize la cafea, ca şi cum cafeaua ar fi un lux sau un viciu cu efecte nocive. Singurul aspect pozitiv este că impactul creşterii accizei în echivalent lei asupra preţului final pe pachet este destul de mic.
Va fi favorabil cursul pentru Fisc?
Cu toate că vorbim de un curs de referinţă pentru calculul accizelor cu 5,2% mai mare decât în urmă cu un an, s-ar putea ca acesta să nu fie favorabil pentru Fisc.
Pe de-o parte, cursul estimat de ING pentru anul viitor este undeva pe la 4,60 lei (4,65 lei la finele primului trimestru, 4,60 lei la sfârşitul trim. II şi 4,55 lei pentru finalul trim. III). Pe de altă parte, cei de la BCR văd cursul euro la 4,45 lei pentru finele lui 2013. Astfel, în ipoteza în care cursul mediu va fi mai apropiat de prognoza ING, Fiscul ar fi dezavantajat de cursul de referinţă la care va încasa accizele, iar dacă va fi mai apropiat de estimarea BCR, atunci vor fi dezavantajaţi producătorii, şi consumatorii.
Aşa s-a întâmplat şi în 2009. Cursul pentru accizele din 2009 a crescut puternic faţă de cel pentru accizele din 2008, cu 11,3%, de la 3,3565 lei la 3,7364 lei. Cu toate acestea, Fiscul a încasat accizele la un curs cu 11,8% mai mic decât cel mediu din 2009, de 4,2373 lei.
Dacă anul trecut statul a încasat circa 17,8 miliarde lei din accize, pentru acest an se estimează o creştere cu circa un miliard lei, pe fondul noilor nivele de curs şi de accize. Şansele de realizare a acestor estimări optimiste sunt limitate însă de perspectiva scăderii consumului şi, mai ales, de riscul creşterii contrabandei, aflate deja un nivel ridicat în cazul produsele accizabile (combustibili, alcool şi ţigări).
10% este nivelul cu care va creşte, de la 1 ianuarie, valoarea în lei a accizei la motorină. Scumpirea la pompă doar din noua acciză şi din curs va fi de 0,13 lei/litru de motorină
1 mld. de lei se estimează că va fi sporul de încasări din accize ale Fiscului, doar pe fondul creşterii cursului
Cum ne vor uşura portofelele accizele de anul viitor
8 octombrie 2012, 11:49
Ultima modificare în 8 octombrie 2012, 14:49
Din cauza deprecierii leului, pe fondul crizei politice, vom plăti mai mult anul viitor pentru produsele accizabile, însă vom avea şi creşteri ale cotei de acciză.
Etichete: accize
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook