Cum obţii banii din creditul pentru construcţia unei case înainte să începi lucrările

O mare parte din persoanele care apelează la un credit imobiliar pentru construcţia unei locuinţe se confruntă cu problema finanţării lucrărilor. Banii vin în tranşe de la bancă, în funcţie de evoluţia construcţiei, şi implică birocraţia devizelor, care trebuie prezentate periodic finanţatorului. capital.ro  prezintă o alternativă - dar şi riscurile acesteia - persoanelor care vor să îşi construiască propria locuinţă şi care au nevoie de bani

O mare parte din persoanele care apelează la un credit imobiliar pentru construcţia unei locuinţe se confruntă cu problema finanţării lucrărilor. Banii vin în tranşe de la bancă, în funcţie de evoluţia construcţiei, şi implică birocraţia devizelor, care trebuie prezentate periodic finanţatorului. capital.ro  prezintă o alternativă – dar şi riscurile acesteia – persoanelor care vor să îşi construiască propria locuinţă şi care au nevoie de bani încă de la începutul lucrărilor.

Pentru a beneficia de creditul dorit e nevoie ca o rudă apropiată, care deţine un imobil în proprietate, să vă vândă locuinţa printr-un credit garantat de programul „Prima Casă“. Locuinţa care face obiectul tranzacţiei este transferată pe numele cumpărătorului, dar fostul proprietar o foloseşte în continuare. În acest fel, banii rezultaţi din vânzare pot fi folosiţi de cumpărător pentru construcţia unei locuinţe, fie chiar şi în regie proprie.

Riscurile tranzacţiei

Este un exemplu extrem, în care principalul risc este ca beneficiarul creditului să vândă locuinţa achiziţionată, dar poate fi realizat dacă persoanele implicate se bazează pe încredere.

„Nu îţi interzice nici o lege să cumperi proprietăţi de la rude. Mai mult, chiar este o practică în România ca părinţii care vor să lase moştenire copiilor o casă să o transfere pe numele acestora încă din timpul vieţii. Dacă tot îţi treci locuinţa pe numele rudei, de ce să nu beneficiezi şi de un credit la costuri mai mici, care funcţionează ca un împrumut din partea rudei care vinde imobilul. Băncile ar putea fi şi ele mai permisive la astfel de practici, deoarece au garanţia statului şi, în caz, dacă se întâmplă ceva îşi pot recupera banii. Într-o asemenea tranzacţie ai nevoie doar de încredere“, a declarat pentru capital.ro Antonio Zărnescu, general manager al Adviser Management Solutions.

Trebuie ţinut cont de faptul că fiecare bancă are un regulament propriu cu privire la preîntâmpinarea unor tranzacţii trucate şi există posibilitatea de refuz din partea finanţatorului în cazul în care tranzacţia se încheie între rude de gradul întâi.