În aprilie 2013, Certinvest Artă Românească, singurul fond de investiții în artă, a împlinit doi ani de existență, ajungând active de 2,5 milioane de euro. Fondul este deschis pentru toată lumea, dar are în componență investitori instituționali, clienți ai Certinvest și beneficiari ai serviciilor de private banking, în speță cei din portofoliul Băncii Transilvania, cu care fondul are parteneriat. O singură unitate de fond costă 5.000 de euro.
Directorul de investiții al fondului, Răzvan Rusu, precizează că fondul are un board propriu care recomandă achizițiile, inclusiv pe cele de preț, iar tranzacția efectivă a operei de artă se face abia după ce lucrarea a fost autentificată de către specialiștii fondului („lucru care ne-a scutit de multe neplăceri în timp“, subliniază Rusu). Până în momentul exitului, fondul este depozitarul obiectelor de artă. De asemenea, acesta organizează constant vânzări ale operelor de artă achiziționate pentru a se testa piața și evoluția investițiilor.
„Cu o sumă relativ mică, investitorul are acces la diverse opere de artă, ferindu-ne astfel de fluctuațiile pieței de artă. Un alt avantaj este faptul că avem evaluatori proprii și putem negocia comisioanele cu casele de licitații, comisioane care nu sunt de neglijat“, declară Răzvan Rusu.
În acest context, fondul de investiții în artă a reușit ca, la 28 octombrie 2013, să obțină randamente de 21,27% pentru unitățile de fond cumpărate cu euro și de 32,16% pentru cele cumpărate cu lei. Anual, piața tranzacțiilor cu obiecte de artă este de 10-12 milioane de euro, cu perioade de vârf care nu depășesc totuși 15 milioane de euro, per total piață. În aprilie 2014, acest fond se va închide, dar foarte probabil va fi lansat un altul cu un focus mai puternic pe arta contemporană, probabil urmând să fie majorată ponderea acesteia în portofoliu de la 10%, cât este în prezent, la 20%.
Cel mai scump pictor roman
Fondul se concentrează asupra artei românești, incluzând şi pictori străini de origine română și este împărțit în două categorii: artă veche și interbelică, sfârșit de secol XIX până în 1940 și artă contemporană. „Am cumpărat artă contemporană în sume mici, Theodor Graur, Gheorghe Ficăl, Burlacu etc. Dar ne gândim să extindem preocuparea pentru acest segment. Cu atât mai mult cu cât, după cum știți, cel mai scump pictor român este tânăr și în viață“, precizează Rusu. Este vorba de Adrian Ghenie, de 32 de ani, din Baia Mare, care a vândut un tablou cu 140.746 euro la o casă de licitații din Londra.
”Certinvest Artă Românească are la ora actuală active de 2,5 milioane de euro și 59 de clienți, atât dintre clienții noștri, cât și din zona de private banking.”
Răzvan Rusu, director de investiții Certinvest