Cum pervertim piaţa liberă?

Venind dintr-o economie în care totul aparţinea statului, liberalizarea e un proces anevoios. Cu siguranţă însă, e mai uşor să liberalizezi serviciile din domeniul hotelier, de exemplu, decât furnizarea energiei electrice. De câţiva ani, România liberalizează grăbită piaţa energiei electrice. De ce este nevoie peste tot de liberalizare? Pentru că ea aduce concurenţa, iar concurenţa scade, în final, preţurile. Dar asta presupune că unii investesc în domeniul respectiv. Ce s

Venind dintr-o economie în care totul aparţinea statului, liberalizarea e un proces anevoios. Cu siguranţă însă, e mai uşor să liberalizezi serviciile din domeniul hotelier, de exemplu, decât furnizarea energiei electrice. De câţiva ani, România liberalizează grăbită piaţa energiei electrice. De ce este nevoie peste tot de liberalizare? Pentru că ea aduce concurenţa, iar concurenţa scade, în final, preţurile. Dar asta presupune că unii investesc în domeniul respectiv. Ce s-a întâmplat la noi prin liberalizarea în domeniul energiei? Companiile producătoare aveau voie să vândă unor firme private, iar acestea să revândă mai departe. De ce se numea asta piaţă liberă? Pentru că, chipurile, mai multe firme concurau pentru a cumpăra de la firma de stat care producea energie. Se ştie însă că energia nu se produce peste tot cu acelaşi preţ: costurile sunt mult mai mici la energia hidro decât cea obţinută în termocentrale. În ce fel concurau firmele private pentru a cumpăra energie de la stat? Aici s-ar putea scrie romane întregi despre acest fel de concurenţă. Băieţii şmecheri, despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, aveau un farmec aparte şi un stil inconfundabil, reuşind să convingă conducerile firmelor producătoare să-şi vândă energia prin intermediul lor; apoi, folosind acelaşi farmec personal, băieţii respectivi convingeau alţi directori, tot de la firme de stat, de regulă, să cumpere energia de care aveau nevoie, nu de la Hidroelectrica, ci de la firma-intermediar.

Astfel, am zis că avem şi noi piaţă liberă: consumatorul nu mai cumpără direct de la producător, cum făcuse timp de ani de zile, ci cumpără de la un intermediar. La preţuri mai mici? Nici vorbă! Ce efect a avut această aşa-zisă liberalizare? A transferat profituri masive de la stat în contul câtorva firme private. Nici o privatizare, oricât de ciudată a fost ea, indiferent la ce preţ a fost făcută, nu a fost mai oneroasă decât această liberalizare a piaţei energiei. Personal, sunt adeptul pieţei libere şi al concurenţei, chiar şi când asta înseamnă dureri sociale; prosperitatea este adusă tot de piaţa liberă. Dar ce s-a întâmplat în aceşti ani pe piaţa energiei nu are nimic de-a face cu piaţa liberă. A fost vorba de o pervertire a principiilor pieţei libere, pentru a putea masca transferul unor profituri imense de la stat în contul câtorva zeci de firme ale băieţilor deştepţi.

Dar asta nu înseamnă nici liberalizare, şi nici nu este vorba de o piaţă liberă care aduce prosperitate. Sau, aduce prosperitate doar câtorva băieţi… 

«Băieţii şmecheri, despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, aveau un farmec aparte şi un stil inconfundabil,
reuşind să convingă conducerile firmelor producătoare să-şi vândă energia prin intermediul lor.»