Existenta unui numar foarte mare de site-uri de tranzactionare online face ca un investitor aflat la Bucuresti sa tranzactioneze la fel de repede si la fel de simplu, exact ca si unul aflat la New York. „In Statele Unite, in ultimii cinci ani, s-a manifestat o tendinta de incurajare a tranzactiilor prin intermediul brokerilor online”, spune analistul Matei Paun de la HTI Securities.
Primul pas pe care un investitor trebuie sa il faca pentru a investi in titluri cotate pe pietele americane este sa transfere, prin intermediul unei banci romanesti, suma pe care doreste sa o investeasca in contul unui broker online din Statele Unite. Pentru o astfel de operatiune, bancile percep, in general, un comision in jurul valorii de 0,5% (dar minimum zece dolari) la care se adauga spezele de transfer de 15 dolari si eventuale comisioane aplicate de bancile americane. O data banii ajunsi in contul brokerului online, nu trebuie decat sa te asezi in fata calculatorului si sa trimiti ordinele de vanzare sau de cumparare prin intermediul Internetului. „Exista si posibilitatea tranzactionarii prin intermediul unui broker clasic, insa comisioanele sunt mai mari decat cele aplicate in cazul unor tranzactii online”, explica Matei Paun. In plus, in situatia transmiterii ordinelor prin telefon, mai trebuie adaugat si costul convorbirilor telefonice cu Statele Unite. Daca investitorii autohtoni erau pana acum obisnuiti cu societatile de brokeraj romane care aplicau un singur comision fix in functie de suma pe care o investeau, in Statele Unite exista mai multe feluri in care brokerii iti percep comisioanele pe tranzactii: pe volumul de actiuni tranzactionate, pe profit, pe tipul de ordine pe care il emiti etc.
Impozitarea dividendelor sau a castigurilor obtinute din vanzarea de actiuni se va face in Romania in cazul investitorilor cu rezidenta aici. Asta din cauza faptului ca intre Romania si Statele Unite exista un acord de evitare a dublei impuneri, impozitarea facandu-se astfel in tara cu cel mai favorabil sistem fiscal. „Persoana care a obtinut astfel de venituri trebuie sa depuna la Fiscul din Statele Unite un certificat de rezidenta fiscala in Romania si sa ceara aplicarea acordului de evitare a dublei impuneri. Altfel, impozitarea se face in Statele Unite unde impozitul este mai mare decat in Romania. Banii opriti de Fiscul american nu mai pot fi recuperati”, ne spune Alex Massaci, tax manager la PriceWaterhouseCoopers.
Adrese utile
Site-uri de tranzactionare online:
· www.etrade.com
· www.mrstock.com
· www.instinet.com
Cei care vor sa apeleze la serviciile unei case de brokeraj clasice pot gasi adresele acestora pe site-ul www.nyse.com, la sectiunea „Members and institutions”, prin apelarea link-ului „Circuit Breaker Update”. Pentru informatii apelati la serviciile unei agentii de informatii financiare (www.bloomberg.com, www.reuters.com etc), la site-urile de tranzactionare care detin de fiecare data informatii si analize despre actiunile cotate aici si site-ul oficial al bursei (www.nyse.com).