Marele Zid chinezesc cade victimă procesului de dezvoltare economică, în condițiile în care săpăturile pentru mine care funcționează fie legal, fie ilegal, scot bucăți uriașe de pământ din dealurile pe care este amplasat zidul, considerat una din cele șaspte minuni ale lumii.
Zidul are o lungime de 6.400 de kilometri, străbate 11 provincii chineze și atrage milioane de turiști în fiecare an, majoritatea vizitând partea din jurul Beijingului.
La circa 200 de km în sud de Beijing, în localitatea Laiyuan din provincia Hebei, zeci de mine de mici dimensiuni pun în pericol stabilitatea zidului. Minerii sapă în dealurile pe care se află amplasat zidul, în căutare de cupru, nichel și fier, potrivit agenției de presă Xinhua, citată de Reuters.
Dar în condițiile în care multe din aceste mine au fot înființate legal, nu e poate face nimic, a spus Dong Yaohui, vicepreședinte al societății Marele Zid. În fiecare an, departamentul pentru întreținerea patrimoniului cultural oferă fonduri pentru repararea zidului, dar Dong spune că distrugerea nu poate fi prevenită.
"Banii nu sunt elementul principal de care depinde protejarea Marelui Zid. Dacă pur și simplu ar fi emisă o lege prin care să se interzică săpăturile pe o anumită distanță, atunci nu ar mai fi nevoie de bani pentru reparații”, a spus Dong.
Potrivit experților în restaurări, mai mult de 70% din suprafața zidului este într-o stare deplorabilă și doar 20% din suprafață este bine conservată, scrie Xinhua.