Cine nu consumă suficientă vitamina D, va avea probleme

Timusul ajută la învățarea celulelor imunitare să distingă între țesuturile proprii ale organismului și intrușii externi în timpul copilăriei. Oamenii de știință au descoperit că timusul îmbătrânește mai repede ca răspuns la un deficit de vitamina D în acel moment al vieții.

Revista Science Advances a publicat studiul.

„Un sistem imunitar „cu scurgeri” este cauzat de îmbătrânirea timusului”, potrivit autorului principal John White, profesor și președinte al departamentului de fiziologie de la McGill.

„Aceasta înseamnă că timusul devine mai puțin eficient în filtrarea celulelor imunitare care ar putea ataca în mod eronat țesuturile sănătoase, crescând riscul de boli autoimune precum diabetul de tip 1.”

De ani de zile, oamenii de știință au înțeles că vitamina D ajută la absorbția de către organism a calciului, care construiește oase puternice. Cu toate acestea, mai recent, cercetările au arătat că această vitamină joacă un rol esențial în reglarea sistemului imunitar.

„Descoperirile noastre aduc o nouă claritate acestei conexiuni și ar putea conduce la noi strategii pentru prevenirea bolilor autoimune”, potrivit acestuia.

Timusul acționează în mod similar la ambele specii, prin urmare, deși studiul a fost realizat pe șoareci, White a menționat că rezultatele sunt aplicabile sănătății umane.

Importanța unui înlocuitor al soarelui

Rezultatele subliniază importanța de a obține suficientă vitamina D, în special pentru copii.

„În locuri precum Montreal, unde nu mai producem vitamina din lumina soarelui între sfârșitul toamnei și începutul primăverii, suplimentarea este esențială”, a explicat White.

„Dacă aveți un copil mic, este important să vă consultați cu furnizorul dvs. de servicii medicale pentru a vă asigura că primește suficientă vitamina D.”

Această inovație se bazează pe un studiu finlandez din 2001 care a urmărit peste 10.000 de copii. S-a descoperit că copiii care au primit suplimente de vitamina D la o vârstă fragedă aveau un risc de diabet de tip 1 de până la cinci ori mai mic, scrie MedicalXpress.

Potrivit lui White, Finlanda a oferit un studiu de caz excelent pentru înțelegerea diferitelor funcții ale vitaminei D datorită iernilor prelungite fără soare.

Folosind secvențierea genelor și analiza celulelor pentru a investiga efectele lipsei asupra sistemului imunitar, cercetătorii de la Universitatea McGill au examinat modul în care insuficiența a afectat timusul la șoarecii lipsiți de această vitamină.

Deoarece acest lucru nu a mai fost studiat până acum, White notează că intenționează să investigheze în cercetările viitoare modul în care vitamina D influențează timusul uman.