Telefoanele mobile echipate cu receptor GPS pot fi localizate foarte uşor, fie că folosesc sistem de operare iOS, Android sau Windows Phone.
Majoritatea smartphone-urilor care sunt lansate în prezent pe piaţă includ receptor GPS. Înainte de apariţia GPS-ului singura metodă disponibilă pentru a localiza un telefon mobil era triangularea semnalului prin tehnici disponibile doar autorităţilor şi agenţiilor guvernamentale. În prezent, localizarea unui telefon mobil se poate face prin accesarea GPS-ului.
Ce înseamnă GPS
GPS (Global Positioning System) este un sistem global de navigație prin satelit care utilizează o rețea de 24 de sateliți pentru a furniza date de localizare 3-D pentru receptoare GPS de pe Pământ. Sateliţii sunt în administrarea Departamentului de apărare al SUA şi au fost iniţial utilizaţi pentru aplicaţii militare. În anii ’80, guvernul SUA a luat decizia de a permite folosirea sistemului de către civili. În prezent, GPS-ul este disponibil tutoror şi, mai important, este gratuit. Cei 24 de sateliţi se rotesc pe orbita Pamântului la o distanţă de aproximativ 19.000 de km. Ei se deplasează cu o viteză de circa 11.000 de km/h şi sunt alimentaţi cu energie solară. Fiecare satelit are la bord o baterie de rezervă necesară în timpul eclipselor solare. Poziţia sateliţilor poate fi corectată pe orbită cu ajutorul unor mici propulsoare. Primul satelit GPS a fost lansat în anul 1978, iar cel de-al 24-lea în anul 1994. Fiecare satelit a fost proiectat să dureze aproximativ 10 ani (înlocuirile sunt lansate după cum este necesar), cu fiecare satelit având o greutate de aproximativ 907 kg.
Cum funcţionează GPS-ul
Cei 24 de sateliţi înconjoară planeta de două ori pe zi pe o orbită specifică. În acest timp sateliţi trimit informaţii pe Pământ. Un receptor GPS primește informațiile de la toți sateliții disponibili și calculează locația exactă a receptorului GPS prin compararea momentului în care un semnal a fost transmis prin satelit cu momentul în care receptorul primește semnalul. Astfel se stabilieşte distanţa de la satelit la receptor. Folosind această diferenţă de la mai mulţi sateliţi, receptorul GPS poate determina poziția receptorului cu un grad înalt de precizie și o afişează pe o hartă. Pentru a furniza o poziţie 2 D cât mai precisă receptorul are nevoie să primească informaţii de la cel puţin trei sateliţi. Dacă informaţia este primită de la patru sau mai mulţi sateliţi atunci se poate stabili poziţia 3D (latitudine, longitudine, altitudine).
Cât de precis este GPS-ul
Receptoarele GPS din prezent sunt foarte precise putând determina poziţia cu o eroare de 10 metri sau mai puţin. Precizia GPS-ului poate fi influenţată de mai mulţi factori, unul dintre aceştia fiind vremea. Condiţiile meteo nefavorabile pot afecta precizia sateliţilor, aceştia având erori şi de 50 de metri.
Cum poate fi folosit GPS-ul pentru a localiza un telefon mobil
Telefoanele mobile inteligente sunt echipate în marea lor majoritate cu receptoare GPS. Deoarece cele mai multe telefoane "știu" unde se află în orice moment al zilei jumătate din sarcina de urmărire a unui telefon mobil este efectuată. Singurul lucru pe care aplicaţiile de localizare trebuie să îl mai facă este să comunice această poziţie care se poate face, în funcţie de tipul telefonului mobil, prin Wi-Fi, SMS sau printr-o conexiune de date.
Cum poate fi localizat un iPhone
iPhone-urile sunt printre cele mai populare smartphone-uri la nivel global şi deoarece mulţi posesori şi le rătăcesc Apple le-a pus la dispoziţie o aplicaţie care permite localizarea acestora. Aplicaţia se numeşte Find My iPhone şi poate fi descărcată din App Store. Pentru a localiza un iPhone pierdut nu trebuie decât să se introducă într-un browser ID-ul Apple şi parola. Apoi se deschide aplicaţia Find My iPhone se selectează din “Devices” telefonul cu ID-ul respectiv. Poziţia telefonului va fi afişată pe hartă. Dacă telefonul a fost închis sau a rămas fără baterie, atunci pe hartă va apărea ultima locaţie a telefonului.
Cum poate fi localizat un smartphone Android
Smartphone-urile cu sistem de operare Android pot fi localizate cu ajutorul serviciului Android Device Manager (https://www.google.com/android/devicemanager), dacă utilizatorul şi-a setat un cont Google. Primul pas este conectarea la contul google de pe un PC sau orice alt dispozitiv conectat la internet, apoi se deschide Android Device manager, iar pe harta va începe un proces de localizare a telefonului.
Cum poate fi localizat un smartphone Windows Phone
Un telefon cu sistem de operare Windows Phone poate fi localizat dacă a fost asociat cu un cont Microsoft. Mai întâi se deschide site-ul windowsphone.com/en-us şi se intră în contul Microsoft. Se alege opţiunea “Find My Phone”, apoi pe hartă va apărea ultima localizarea smartphone-ului. Utilizatorii au posibilitatea să sune telefonul, să şteargă informaţiile de pe el sau să îl blocheze.