Şeful diplomaţiei americane este de părere că Washingtonul şi Bruxellesul trebuie să coopereze pentru a rezolva această criză politică din Belarus, relatează AFP, citată de agerpers.
„Sunt convins că Uniunea Europeană (UE) şi SUA împărtăşesc aceleaşi preocupări asupra a ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Belarus”, a declarat el cu prilejul unei vizite în Slovenia.
„Am mari speranţe că vom putea lucra împreună într-un anumit mod”, a adăugat în cadrul unei conferinţe de presă secretarul de stat american, care a cerut deja miercuri, în Republica Cehă, respectarea „libertăţilor dorite” de belaruşi şi a solicitat autorităţilor de la Minsk să nu le facă rău manifestanţilor.
De cealaltă parte, miniştrii de externe ai UE urmează să discute despre situaţia din Belarus în cadrul unei reuniuni extraordinare de vineri, unii dintre ei solicitând reintroducerea de sancţiuni.
În prezent, Mike Pompeo efectuează un turneu de cinci zile în Republica Cehă, Slovenia, Austria şi Polonia.
Slovenia a fost de acord
Joi, Slovenia, membră a UE din 2004, s-a declarat în favoarea organizării de noi alegeri în Belarus, al căror rezultat ar urma să fie garantat de observatori internaţionali.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care trimite observatori în Belarus din 2001, nu a fost invitată să monitorizeze alegerile de duminică.
Ungaria susţine că e evocat situaţia cu Letonia, care are frontieră comună cu Belarus, cele două ţări „fiind interesate”, potrivit unei declaraţii a Budapestei publicate pe reţelele sociale, „de decizii europene luate în baza dialogului şi care nu afectează nici relaţiile viitoare între UE şi Belarus, nici Parteneriatul Estic”.
Acest program este o iniţiativă comună a UE, a membrilor săi şi a celor şase ţări cu care blocul comunitar are frontiere comune, printre care şi Belarus.
Autorităţile de la Minsk au anunţat joi arestarea a circa 700 de manifestanţi în ajun, în a patra zi de proteste, care s-au soldat până acum cu doi morţi.