O hernie inghinală apare atunci când în canalul inghinal pătrunde o parte din țesuturile abdominale, de regulă intestinul, dar și țesutul grăsos. Hernia inghinală apare din cauza slăbirii peretelui muscular și a creșterii presiunii la nivel abdominal, din diferite cauze. Obezitatea, ridicarea de greutăți, sarcina și chiar tusea cronică pot duce la apariția unei hernii inghinale.

Dacă nu este diagnosticată și tratată corespunzător, boala poate cauza complicații severe, ca încarcerarea sau strangularea organelor herniate. Atunci când hernia inghinală apare în ambele părți ale abdomenului inferior, este vorba despre o henie inghinală bilaterală.

Cu un astfel de diagnostic s-a confruntat și Cătălin, un pacient în vârstă de 34 de ani. Bărbatul resimțea de mai mult timp cu jenă și senzație de durere în zona inghinală, așa că a decis să își facă o programare la Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică, la Spitalul Clinic SANADOR.

După consultul de specialitate, Dr. Teodor Buliga a stabilit diagnosticul de hernie inghinală bilaterală și i-a recomandat pacientului o operație pentru hernie. Intervențiile chirurgicale sunt indicate în astfel de cazuri pentru a preveni complicațiile.

Operațiile pentru herniile inghinale sau hernie abdominală se pot realiza atât prin chirurgie clasică, cât și prin chirurgie laparoscopică sau robotică. În cazul lui Cătălin, Dr. Teodor Buliga a ales să intervină printr-o intervenție chirurgicală realizată robotic. Intervenția a decurs fără probleme și s-a finalizat cu succes.

„Deși brațele care m-au operat au fost robotice, ele au fost ghidate de Dr. Teodor Buliga în așa fel încât, la doar câteva zile de la operație, durerile dispăruseră aproape complet. La o săptămână, deja nu mai aveam niciun disconfort. La patru săptămâni, recuperarea era completă.”, povestește Cătălin.

În prezent, pacientul se simte foarte bine, și-a reluat toate activitățile obișnuite și se bucură de viață.

La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și investigații specifice, pentru diagnosticul și tratamentul corect al herniilor abdominale, inclusiv ale celor inghinale. Atunci când este indicat tratamentul chirurgical, operațiile sunt realizate la Spitalul Clinic SANADOR, în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator foarte bine dotat.

În funcție de indicația medicală, intervențiile sunt realizate minim invaziv – laparoscopic sau robotic, cu ajutorul celui mai avansat robot chirurgical existent în acest în lume, prin tehnologia pe care o înglobează, da Vinci Xi. După operație, pacienții primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I – nivel de competență extinsă.