Cum funcționează laserele în stomatologie? Toate tipurile de lasere operează prin furnizarea de energie sub formă de lumină iar în cadrul procedurilor chirurgicale și stomatologice, laserul devine un instrument de tăiere sau un vaporizator și factor sterilizant pentru țesuturile pe care le atinge.
În schimb, în cazul procedurilor de albire a dinților, laserul servește drept sursă de căldură, sporind astfel eficacitatea substanțelor de albire dentară.
Iată câteva dintre utilizările laserului în stomatologie:
1) Tratamentul cariilor
Laserul poate fi utilizat pentru a îndepărta cariile dinților pacienților. Această tehnică este mai puțin invazivă și mai puțin dureroasă decât metodele tradiționale care implică forfecarea sau frezarea dinților. De asemenea, prezintă un risc de infecție mai redus, deoarece elimină eficient bacteriile din zona afectată.
2) Implanturile dentare asistate laser
După îndepărtarea cariilor, laserul este utilizat pentru fixarea plombelor dentare, contribuind la adeziunea optimă a acestora și la o durabilitate ridicată. De asemenea, laserul asigură o precizie mai mare pentru dezinfectarea locului unde trebuie inserat implantul dentar. În acest fel, nu se mai utilizează bisturiul, iar timpul de vindecare și durerea sunt reduse la minim.
Un implant dentar cu laser crește stabilitatea implantului în os, decontaminează neoalveola, diminuează durerea postoperatorie și previne inflamația după operație.
3) Tratamentul gingivitei
Laserul poate fi folosit pentru a trata inflamațiile gingivale și pentru a curăța depunerile de plăci bacteriene și tartru de pe suprafața dinților. Procedurile de gingivectomie și gingivoplastie cu laser presupun administrarea unei cantități minime de anestezie sau chiar pot fi realizate în lipsa acesteia, în aceste cazuri perioada de recuperare fiind mai scurtă.
De asemenea, utilizarea laserului asigură o procedură mult mai rapidă, chiar pentru mai mulți dinți. În acest fel, pacientul își poate relua activitatea chiar în aceeași zi.
4) Tratamentul parodontozei
Laserul mai poate fi folosit pentru a trata inflamațiile gingivale și pentru a curăța depunerile de plăci bacteriene și tartru de pe suprafața dinților. Acest lucru ajută la vindecarea țesuturilor gingivale și poate preveni progresia bolilor parodontale. În cazul în care pacientul prezintă parodontoză, aceasta poate fi tratată minim invaziv cu ajutorul laserului, asigurându-se un timp de vindecare mai scurt și risc zero de infecție.
5) Albirea dinților
Laserul este utilizat pentru a accelera procesul de albire a dinților. Prin aplicarea unei soluții de albire cu peroxid pe suprafața dentară, aceasta este stimulată și amplificată de energia laserului, contribuind la accelerarea procesului de albire.
Procedura de albire a dinților cu laser este una confortabilă și poate avea un efect de până la 2 ani, atunci când pacientul are grijă de igiena sa orală.
Utilizarea laserului în stomatologie aduce numeroase alte beneficii, precum reducerea sângerărilor, diminuarea disconfortului postoperatoriu, o sterilizare mai bună a zonei vizate, conservarea mai bună a țesuturilor sănătoase și vindecarea mai rapidă a pacienților.
Cu toate acestea, este important să consulți un stomatolog cu experiență în cadrul unei clinici dentare specializate în utilizarea laserului, pentru a determina ce opțiuni de tratament sunt potrivite pentru situația ta specifică.