Cum poate România profita în caz de Brexit

„Brexitul este un eveniment extrem, un punct de inflexiune care va schimba multe la nivelul Uniunii Europene. Impactul se va resimți atât în plan politic cât și economic”, spune Dan Armeanu, profesor la Facultatea de Finanțe Bănci, ASE, în cadrul dezbaterii organizate de Ziarul Bursa pe tema consecinţelor Brexit-ului.

În opinia sa, la nivel european este nevoie de o altă abordare, una care să includă mai mult periferia, care să-i crească importanța și în același timp să ducă la diminuarea decalajelor de dezvoltare.

„Cred că Uniunea Europeană trebuie să-și îmbunătățească politicile și instituțiile. Politicile de austeritate aplicate din 2008 și până acum au accentuat foarte mult acest sentiment antieuropean. Este nevoie de o schimbare, de o nouă abordare din acest punct de vedere”, explică Dan Armeanu. 

El subliniază că incertitudinea va afecta întreaga economie și nu doar pe a României. „Cu cât sentimentul de incertitudine va persista mai mult, cu atât implicațiile economice vor fi mai multe. Atât timp cât vor vedea incertitudine, investitorii se vor opri și vor căuta refugiu”, mai spune profesorul ASE. 

În opinia sa, în contextul în care această incertitudine va persista, vom vedea o reorientare către anumite țări emergente care au o situație economică foarte bună. „Și România ar putea deveni o astfel de țintă, având în vedere situația macroeconomică. Dar România trebuie să-și facă temele, iar la nivel național politicile și toate deciziile trebuie să fie mult mai echilibrate”, conchide Dan Armeanu.