Declarația europarlamentarului PSD a fost făcută în cadrul unei dezbateri online dedicată perspectivei social-democrate privind viitorul Europei, în care a prezentat programul politic al PSD pe zona de fonduri europene.

„Pentru atragerea banilor europeni este nevoie de un larg consens, pentru asta e nevoie de simplificare, nevoia de standardizare, nevoia de profesionalizare, în ceea ce înseamnă modul în care lucrăm şi atragem aceste resurse europene. Trebuie să fim mai activi în a colabora cu statele care se află în top în ceea ce înseamnă atragerea de bani europeni, aş menţiona aici Finlanda şi Polonia.

Succesul respectivelor state se bazează pe obiective care sunt menţionate şi în programul nostru, mă refer la nevoia de transparentizare, nevoia de a implica toţi partenerii, toţi actorii, pe toţi cei care sunt relevanţi în domeniul acesta, nevoia de a lista aceste proiecte, de a le prezenta într-o manieră concretă, de a le oferi potenţialilor beneficiari liste de proiecte deja redactate, unde beneficiarul vine cu ideile sale.

Pentru a face aceste lucruri avem nevoie să investim în oameni, la nivel local şi la nivel naţional, în cei care lucrează la elaborarea proiectelor şi în cei care lucrează zi de zi pentru ca aceste resurse europene să ajungă la beneficiari”, a declarat Victor Negrescu.

UE oferă României foarte multe oportunități

De asemenea, acesta a susținut că Uniunea Europeană oferă României foarte multe oportunităţi în ceea ce priveşte atragerea banilor europeni, iar în perioada 2021-2027 ţara noastră poate folosi peste 85 de miliarde de euro.

„La noi sunt foarte multe studii demarate, sunt foarte multe idei demarate, dar nu avem o coerenţă, nu avem o programare sistemică a ceea ce intenţionăm să facem cu aceste resurse europene, în aşa fel încât acestea să ajungă la beneficiarii reali. PSD, în programul său de guvernare, pune accent pe această dimensiune, ca banii europeni să ajungă la beneficiari şi să producă consecinţe pozitive în ceea ce înseamnă îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. În sensul acesta politica de coeziune reprezintă un element central pentru care noi, social-democraţii, ne-am luptat în plan european”, a adăugat europarlamentarul.

Victor Negrescu a subliniat că digitalizarea trebuie să fie prioritară.

„Direcţiile sunt foarte clare: 30% pentru zona de ecologie, 25% dintr-un program dedicat dezvoltării locale şi rurale care merge pe zona de dezvoltare a competenţelor digitale şi pe zona de digitalizare, inclusiv pe educaţia digitală. Avem alocările raportate foarte clar de către instituţiile europene şi aceste cifre trebuie să se regăsească în practică, în modul în care viitoarea guvernare va aborda cu seriozitate, sper eu, atragerea banilor europeni”, spune el.

Europarlamentarul spune că Planul naţional de relansare şi rezilienţă „reprezintă un element central” în viziunea PSD.

„Ideea principală pe care noi o avem este ca acest plan să nu fie ţinut la secret. Avem nevoie ca toate datele să fie prezentate public, în detaliu, cu toate aspectele sale, să existe o consultare a partenerilor, o consultare a autorităţilor locale şi judeţene, o consultare a mediului de afaceri, a partenerilor sociali, a societăţii civile. Avem nevoie ca acest plan să pună bazele modernizării României, reformei României într-un anumit sens, dar mai degrabă să pună bazele unei dezvoltări sustenabile pentru ţară şi să avem o viziune de ţară”, a conchis el.