Criza economica nu are numai efecte negative. Organizatiile neguvernamentale , de exemplu, pot avea de castigat de pe urma crizei. Este vorba despre ONG-urile care dezvolta proiecte europene si sunt finantate, in principal, din fonduri structurale sau de preaderare. Ele vor fi avantajate de faptul ca Uniunea Europeana va debloca mai repede aceste fonduri.
Ciprian Ciucu, PR &marketing manager la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, sustine ca ONG-urile vor fi afectate in mod diferit. De exemplu, cele care lucreaza pe baza de voluntariat nu vor simti deloc efectele recesiunii, in timp ce organizatiile care sunt dependente de activitatea de CSR (corporate social responsibility) sunt dintre cele mai afectate. “Cei care s-au invatat sa obtina finantari si sa dezvolte proiecte din acest sector economic (CSR – n.r.) vor fi afectati, pentru ca societatile vor fi mult mai atente la buget si se vor implica din ce in ce mai putin in astfel de activitati. Si atunci, aceste ONG-uri vor avea de suferit. La fel cum vor avea de suferit si cele care traiesc din donatii”, a declarat, pentru Capital.ro, Ciprian Ciucu.
Pe de alta parte, Radu Filipescu, presedintele CA al Grupului pentru Dialog Social, spune ca, deocamdata, nu s-a schimbat nimic in acest sector. “Sponsorizarile pe care le avem noi vin de la persoane sau societati care nu au fost deocamdata afectate de criza. Nu stim ce se va intampla in viitorul apropiat. Oricum, la noi exista tot timpul probleme de finantare. De exemplu, au fost sistate programele cu SUA, dar nu pe fondul crizei, ci pentru ca Romania a intrat in Uniunea Europeana. Mai mult, in acest sector, finantarile depind de programele pe care le castigi”, a subliniat Radu Filipescu.
Ioana Avadanei, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, sustine ca sectorul ONG are de suferit, dar nu neaparat pe fondul crizei mondiale. “De cand a intrat in Uniunea Europeana, Romania nu mai este o tara atractiva pentru donatorii institutionali. De aceea, greutatea finantarilor pentru societatea civila ar fi trebuit sa se mute pe sectorul economic. Asa cum criza afecteaza zona de business, si programele de CSR vor avea de suferit. Si asta pentru ca aceste programe sunt finantate din profitul companiilor. Daca profitul scade, si bugetul proiectelor de responsabilizare scade”, a explicat ea.
Ioana Avadanei a adaugat ca CJI are, oricum, o pozitie delicata, pentru ca dezvolta programe democratice, in care nu investeste nimeni, iar efectele recesiunii se vor face simtite asupra ONG-ului pe care-l reprezinta de la jumatatea anului viitor.