De aceea, construirea de site-uri a devenit accesibilă tuturor, iar procesul de design mult simplificat.

Prin urmare, freelanceri, proprietari de companii mici și mijlocii, inițiatori de proiecte de voluntariat, bloggeri și nu numai, își pot construi un site ei înșiși.

Să vedem în continuare ce costuri sunt necesare pentru a construi un site:

1. Înregistrare nume de domeniu

Site-ul oficial pentru înregistrare nume de domenii cu extensia .ro este ROTLD.ro. Un nume de domeniu costă în jur de 12 euro/an + tva. Dacă achiziționezi un nume de domeniu de la un reseller, acesta poate avea un preț mai mic.

De exemplu, la Simplenet, prețul unui domeniu .ro este de 50 lei / an (tva inclus).

Însă trebuie să verifici cu atenție vechimea domeniului, dacă au fost incidente legate de spam asociat numelui de domeniu respectiv sau daca domeniul este blacklistat.

2. Achiziționare serviciu de găzduire

Apoi, trebuie să alegi un furnizor de găzduire web pentru site-ul tău. Ideal este să alegi un furnizor din România, cu care poți comunica mai ușor și poți soluționa mai simplu eventualele probleme apărute în site.

Prețurile pot pleca de la câțiva lei pe lună până la sume mai mari, în funcție de opțiunile disponibile în acel pachet de găzduire. În medie, o sumă între 25 – 30 lei/lună este suficientă pentru găzduirea optimă a site-ului tău WordPress.

La Simplenet, pachetele de găzduire web optimizată pentru WordPress pleacă de la 19 lei + tva lunar. La plata anuală costul este 190 lei + tva, 2 luni fiind oferite gratuit.

3. Instalare WordPress

Ca următor pas, este nevoie să descarci WordPress, din site-ul oficial WordPress.org. Menționăm că descărcarea programului este gratuită, așa cum sunt și actualizările frecvente de care beneficiezi pentru îmbunătățirea platformei.

Odată descărcat, programul poate fi instalat pe orice server compatibil iar unele companii de găzduire, precum Simplenet, îți oferă gratuit instalarea WordPress pe serverele lor.

Gestionarea unui site în interfața WordPress Admin este gratuită și va rămâne gratuită. WordPress este o plaftformă open-source, lucru care face un serviciu optim să fie accesibil fără nici un fel de costuri, pentru toți cei care vor să-și construiască un site nou.

4. Instalarea unei teme WordPress

Temele sunt de 3 tipuri: gratuite, premium și freemium.

Cele gratuite nu au opțiune de suport, iar dacă întâmpini probleme cu tema aleasă, trebuie să apelezi la un programator pentru a le soluționa.

Cele Premium sunt ideale pentru site-uri profesionale, de tip site-uri de companie sau ecommerce. Ele au funcționalități suplimentare, care permit o personalizare avansată a site-ului. De asemenea, temele Premium au atașat și serviciu de suport tehnic, în caz că apar probleme legate de tema achiziționată. Prețul unei teme Premium de calitate are o valoare ce pleacă de obicei de la 40 de dolari în sus.

De asemenea, mai există opțiunea de teme Freemium (Free + Premium). Acestea au o parte din funcționalități gratuite, iar dacă dorești opțiuni suplimentare, faci un upgrade la un plan tarifar asociat temei cu opțiunile Premium.

La Simplenet ai acces, indiferent de pachetul de găzduire ales, la o serie de teme premium – Astra Pro, GeneratePress Premium și Genesis Framework – pe care le pot folosi pe site-urile proprii sau pentru construcția de site-uri pentru clienți.

5. Utilizarea de pluginuri pentru orice funcționalitate suplimentară de care ai nevoie

În WordPress, s-au dezvoltat pluginuri pentru aproape orice funcționalitate de care poate avea nevoie site-ul tău.

La fel ca temele WordPress, pluginurile pot fi gratuite sau premium. Majoritatea sunt gratuite, deci nu există costuri atașate utilizării de pluginuri.

Acestea sunt disponibile pentru instalare din directorul de pluginuri WordPress. Trebuie doar să folosești caseta de căutare scriind cuvinte-cheie legate de funcționalitatea pe care o cauți, și WordPress va returna rezultate relevante pentru căutarea ta.

Simplenet oferă clienților acces la o serie de pluginuri premium pentru marketing, optimizarea imaginilor, securizarea site-ului, backup, crearea de formulare etc.

Pluginurile premium au funcționalități suplimentare, sunt actualizate mai des, sunt descoperite foarte rar vulnerabilități în codul acestora și sunt în general superioare celor gratuite.

Combinând aceste elemente – un nume bun de domeniu, o găzduire web stabilă și performantă, o temă WordPress ușor de personalizat și pluginuri WordPress care aduc funcționalități indispensabile site-ului tău – poți să creezi un site de prezentare pentru compania ta, sau chiar un magazin online, cu costuri reduse.