Diabetul zaharat este o afecțiune cu o incidență în creștere la noi în țară, aproximativ 2 milioane de români fiind diagnosticați cu această boală, conform Studiului PREDATORR. Acestora li se adaugă pacienții neluați în evidență, al căror număr nu se cunoaște.
Din fericire, diabetul zaharat de tip 2, asociat cu obezitatea, poate fi prevenit prin măsuri simple, care țin în primul rând de stilul de viață. O alimentație sănătoasă, fără excese, menținerea unei greutăți corporale corespunzătoare, efectuarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică zilnic, controalele medicale periodice și renunțarea la fumat scad riscul apariției diabetului zaharat.
Chiar și în cazurile în care diabetul zaharat s-a instalat deja, aceste măsuri, alături de o monitorizare atentă și ținerea sub control a valorilor glicemice, au un rol important în împiedicarea apariției complicațiilor diabetului zaharat. În lipsa tratamentului potrivit, hiperglicemia poate afecta ochii, inima, rinichii și poate duce chiar la o distrugere a nervilor periferici.
Retinopatia diabetică apare atunci când, pe fondul unui diabet zaharat nediagnosticat sau netratat corespunzător, sunt afectate vasele de sânge de la nivelul ochilor, fenomen care poate duce la orbire. De asemenea, rinichii pot fi afectați, pierzându-și astfel capacitatea de a filtra toxinele din sânge. Astfel, apare nefropatia diabetică, care poate duce la insuficiență renală, situație în care pacientul va avea nevoie de dializă sau chiar de transplant renal.
Un nivel foarte ridicat de glucoză în sânge poate leza vasele mici de sânge care hrănesc nervii de la nivelul membrelor, în special la picioare, favorizând astfel apariția neuropatiei diabetice. La început, pacientul poate resimți senzație de amorțeală sau arsură, furnicături și durere, iar în lipsa unui management corespunzător, această complicație poate deveni din ce în ce mai severă, ajungându-se la picior diabetic, gangrenă și amputație.
De asemenea, diabetul crește considerabil riscul de apariție a unor boli cardiovasculare, precum boala coronariană, angina pectorală, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Totodată, în cazurile foarte grave, când diabetul zaharat nu este gestionat în mod corespunzător, pacientul poate ajunge la comă diabetică.
Toate aceste complicații pot fi prevenite, dacă există o colaborare eficientă între pacient și medicul diabetolog și dacă pacientul respectă tratamentul. De asemenea, măsurile de prevenție, ce țin de stilul de viață, trebuie urmate întocmai.
La SANADOR, pacienții cu diabet zaharat au acces la consultații de specialitate și la efectuarea unor analize de laborator specifice, precum dozarea glucozei serice sau testul de toleranță la glucoză. De asemenea, pacienții care aleg serviciile SANADOR beneficiază și de stabilirea unei diete echilibrate și de un plan de tratament personalizat. În cazul unor complicații severe ale diabetului zaharat, Spitalul Clinic SANADOR dispune de posibilități avansate de tratament, în condiții de maximă siguranță.