Mulți pacienți cu afecțiuni cardiovasculare se tem de operațiile pe cord deschis.
Pentru această operație este necesară efectuarea unor incizii de mari dimensiuni și deschiderea sternului, astfel că amână tratamentul chirurgical recomandat de medicul cardiolog. De aceea, de multe ori, simptomele cu care se confruntă un bolnav cardiac – palpitațiile, oboseala și respirația dificilă – se pot accentua și pot evolua rapid spre complicații majore, punându-i viața în pericol.
Din fericire, în prezent există o opțiune avansată de tratament chirurgical pentru bolile inimii și vaselor mari de sânge, chiar și pentru cele severe: chirurgia cardiovasculară minim invazivă.
Această abordare chirurgicală poate fi folosită pentru tratarea multor afecțiuni ale inimii, de la leziuni care afectează o singură structură a inimii (defect septal atrial, tumoră cardiacă, anevrism de aortă sau un defect valvular), până la cazuri complexe, în care inima este afectată la mai multe niveluri.
Astfel, datorită noilor tehnologii medicale disponibile, în același timp operator pot fi tratate cu succes mai multe probleme cardiace, spre exemplu mai multe defecte valvulare.
Intervențiile minim invazive de chirurgie cardiovasculară se efectuează prin minitoracotomie: chirurgul realizează mai multe incizii de mici dimensiuni în axile sau anterolateral în torace, prin care introduce instrumentele chirurgicale speciale.
În cadrul unei astfel de intervenții, de cele mai multe ori, inima pacientului este oprită, iar acesta este conectat la un echipament care susține artificial funcția cardiacă și pulmonară, conectarea fiind realizată printr-o mică incizie făcută în zona inghinală.
Pentru pacient, avantajele unei astfel de intervenții chirurgicale sunt numeroase. În primul rând, crește siguranța și precizia actului operator, mulțumită unor echipamente de ultimă generație, special concepute pentru asemenea operații, cum sunt depărtătoarele speciale sau camerele video foarte subțiri, care îi oferă chirurgului o vizibilitate mult mai bună.
De asemenea, pentru că nu se deschide sternul, deci cutia toracică rămâne intactă, riscul de complicații este mult mai mic, iar după intervenție pacienții se vor recupera mai ușor și vor rămâne cu cicatrici abia vizibile.
Prin intervenții de chirurgie cardiovasculară minim invazivă nu pot fi tratate toate afecțiunile cardiace, pentru că uneori particularitățile bolii de bază, severitatea acesteia sau prezența unor afecțiuni asociate pot împiedica acest lucru, însă în anumite cazuri pot fi realizate operații hibride.
Acestea permit tratarea mai multor afecțiuni cardiovasculare în cadrul aceleiași intervenții, printr-o colaborare strânsă între chirurgii cardiovasculari și cardiologii intervenționiști, operația având loc într-o sală specială, dotată cu un angiograf performant.
La Centrul de Excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni cardiace pot beneficia de metode avansate de tratament, efectuate minim invaziv de medici de elită, în primul bloc operator complet digitalizat din țară.
La SANADOR, se realizează cu succes numeroase intervenții minim invazive (bypass aortocoronarian, înlocuiri valvulare sau chirurgia aortei toracice), iar atunci când există indicație, intervențiile chirurgicale sunt completate cu proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu angiograful mobil Ziehm Vision RDF Hybrid Edition.