Cum pot influența parfumurile de casă calitatea aerului? Activitățile ocupanților, cum ar fi arderea lumânărilor, fumatul și blocarea gurilor de aerisire, pot avea un efect negativ semnificativ asupra calității aerului interior. Arderea lumânărilor sau a bețișoarelor de tămâie produce un amestec complex de substanțe chimice și particule, inclusiv gaze toxice precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf și oxizii de azot. Produsele de parfumare a locuinței pot produce, de asemenea, mai mulți compuși organici volatili (COV), care pot fi nocivi pentru sănătate.

Cum pot influența parfumurile de casă calitatea aerului

Bețișoarele de tămâie produc de aproximativ patru ori mai multe particule decât țigările, iar în casele nefumătorilor, utilizarea lumânărilor poate fi principala sursă de poluare cu particule. Aerosolii de împrospătare a aerului introduc particule fine și ultrafine în aerul din casă, împreună cu o serie de COV.

Arderea lumânărilor parfumate sau a odorizantelor de aer în băi sau dormitoare mici ne expune la concentrații mult mai mari ale poluanților generați, sporind riscurile pentru sănătate, conform Medicalxpress.

parfum
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Lumânările parfumate sunt susceptibile să producă mai multe particule fine decât lumânările neparfumate

Lumânările parfumate sunt susceptibile să producă mai multe particule fine decât lumânările neparfumate. Producătorii nu sunt obligați să dezvăluie toate substanțele utilizate în lumânările parfumate din cauza brevetelor asociate, atât în SUA, cât și în UE.

Expunerea la odorizante a fost asociată cu efecte negative asupra sănătății, precum migrene, crize de astm și dermatită. Unii compuși organici emiși de produsele de parfumare a locuinței, cum ar fi benzenul, ftalații și formaldehida, pot provoca cancer.

Cercetările privind aceste produse sunt limitate

Deși utilizarea parfumurilor de casă este în creștere, cercetările privind aceste produse sunt limitate, astfel încât nu se cunoaște încă amploarea impactului lor asupra calității aerului și a sănătății.

Pentru a reduce expunerea la substanțe chimice potențial nocive, încercați să utilizați produse de parfumare a locuinței în spații mai mari, deschideți ferestrele și stingeți lumânările în aer liber, în afara casei.