Fiscul a intensificat controalele, în 2009, pentru a-şi face planul de amenzi. Numai că încasările arată bine doar pe hârtie, pentru că, în practică, firmele pot evita destul de uşor să le plătească.
Restrângerea veniturilor bugetare (cu peste 8,2 miliarde de lei doar în primele nouă luni din 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut) a însemnat mai multe controale pentru firme şi mai multe motive, nu de fiecare dată întemeiate, pentru amenzi şi sume în plus de plată, din taxe şi impozite calculate incorect de companii, potrivit constatărilor Fiscului. Controalele sunt desfăşurate atât de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cât şi de comisarii Gărzii Financiare (GF). Conform datelor GF, în primele opt luni ale acestui an s-au dat amenzi în valoare de peste 259 milioane de lei, în timp ce pe tot parcursul anului trecut suma s-a ridicat la 251 milioane de lei.
Dar de la stabilirea amenzilor până la plata acestora este drum lung. Astfel, din cele 251 milioane de lei, în 2008, GF a încasat efectiv 156 milioane lei, iar din cele 259 milioane de lei din acest an, doar 101 milioane de lei.
Se poate scăpa de amenzi
Cum se ajunge în această situaţie? În multe cazuri, pentru că firmele au posibilitatea să scape de plata amenzilor. „În practică, pentru că majoritatea proceselor-verbale prin care sunt stabilite amenzi nu sunt înregistrate automat în fişa de evidenţă pe plătitor a contribuabilului, aceste sume nu apar în situaţia creanţelor de încasat şi, ca atare, contribuabilii care nu îşi achită amenzile primesc în rare cazuri somaţii de plată“, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Neclarităţile din baza de date a ANAF duc chiar la situaţii şi mai „avantajoase“ pentru firme: din datoare la buget, acestea ajung să apară cu sume plătite în plus. „În cazul în care vor solicita un certificat de atestare a sumelor datorate la buget, aceşti contribuabili vor avea surpriza să constate ca figurează cu sume achitate în plus pentru amenzi, fără ca pentru acestea să fie constituit un debit“, precizează Istrate.
Ca urmare, firmele corecte sunt puse în situaţia de a le aduce angajaţilor Fiscului copii de pe procesul-verbal al amenzii, pentru a justifica existenţa acesteia şi pentru a o înregistra ca debit în fişa de evidenţă pe plătitor. Potrivit Codului de procedură fiscală, pentru amenzi nu se plătesc penalităţi sau majorări de întârziere, iar termenul de prescripţie este acelaşi ca şi în cazul celorlalte creanţe fiscale. Ca urmare, dreptul de a cere executarea silită a amenzilor se prescrie în cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a primit amenda sau ultima notificare.
Cele mai frecvente motive pentru care s-au dat amenzi au vizat modul de întocmire a documentelor financiar- contabile, sustragerea de la plata impozitelor şi a taxelor, nedeclararea tuturor veniturilor impozabile, efectuarea de tranzacţii fictive, care aveau drept scop doar diminuarea bazei impozabile asupra căreia se calcula impozitul pe profit prin înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de societăţi-fantomă.
Potrivit Emiliei Dragu, partener TaxHouse, atenţia inspectorilor fiscali se îndreaptă, în ultima vreme, către companiile care nu au depus (sau au depus cu întârziere) declaraţiile recapitulative privind achiziţiile sau livrările intracomunitare, ori conţinând date incorecte sau incomplete. „În mod cert, acţiunile ANAF vor fi mult mai ample referitor la acest aspect, mai ales începând cu anul 2010, ca urmare a modificării legislaţiei privind TVA, când companiile vor trebui să declare şi serviciile prestate sau achiziţionate către sau de la persoane impozabile din UE“, spune Dragu.
Alte categorii de companii aflate în vizorul Fiscului sunt cele care produc sau comercializează produse energetice, dar şi persoanele fizice care au făcut tranzacţii cu imobile noi sau terenuri construibile. În prezent, potrivit ANAF, controalele au loc la companiile care au avut cele mai mari pierderi în ultimii ani, în special cele din domeniul imobiliarelor şi al construcţiilor, firmele din morărit şi panificaţie, cele care au calitatea de terţ poprit, dar şi cluburile de fotbal din Liga I şi Liga II.
Controlul doar pentru o perioadă limitată ori pentru un anumit impozit sau taxă determină o stare permanentă de agresivitate faţă de contribuabili.
Emilia Dragu, partener TaxHouse
70.000 de controale au făcut inspectorii ANAF în primele zece luni, stabilind sume în plus de plată din impozite calculate incorect de 4,9 miliarde lei
17 mii de amenzi au fost date de către inspectorii fiscali ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în primele zece luni din 2009, în valoare totală de peste 36,8 milioane de lei