Pentru mai puţin de 300 de dolari, orice hacker poate asculta conversaţiile şi citi mesajele trimise prin intermediul unui telefon mobil. Jurnaliştii de la NPR au făcut un experiment cu un grup de hackeri, din categoria celor care doar atrag atenţia asupra deficienţelor de funcţionare a sistemelor informatice.
Consultantul pe probleme de securitate al companiei iSEC Partners, Tom Ritter, a demonstrat jurnaliştilor cum poate avea acces la orice telefon mobil doar pe baza unei staţii celulare denumite femtocell. Cea pe care a folosit-o Ritter a fost realizată de Samsung pentru Verizon şi costă 250 de dolari. Acest dispozitiv este de mărimea unui router wireless şi poate fi achiziţionat din reţeaua de retail Best Buy.
„Tot ce am făcut poate fi realizat cu ajutorul unor programe gratuite ce pot fi descărcate de pe Internet – nimic special“, spune Ritter. El spune că operatorii telecom, precum Verizon, oferă acces la aceste dispozitive clienţilor care locuiesc în zone rurale sau în zgârie-nori, unde au o recepţie slabă a semnalului. „Le poţi obţine de la operatori pentru a avea un semnal mai puternic“, spune acesta. O serie de operatori au lansate servicii de femtocell, inclusiv Vodafone, AT&T sau SFR.
Ritter explică faptul că un femtocell acţionează practic asemenea unei antene de telefonie, tocmai de aceea are acces la toate telefoanele din jurul lui. Acest dispozitiv poate intercepta şi mesajele text, inclusiv fotografiile stocate în telefon şi în cazul în care utilizatorul se înregistrează pe site-ul unei bănci, aparatul poate obţine numele şi parola utilizatorului.
Ritter spune că pentru a accesa toate aceste date, utilizatorul femtocell-ului trebuie să fie la o distanţă de circa 12 metri de telefonul vizat. Chiar şi aşa, dat fiind faptul că dispozitivul poate încăpea într-o poşetă, Ritter imaginează o serie de scenarii în care se poate folosi acest aparat. Spre exemplu, o domnişoară care are în poşetă un femtocell poate merge într-un bar frecventat de politicieni sau persoane publice şi poate accesa mesajele pe care aceştia le primesc sau le trimit de pe telefoanele mobile. „Nu trebuie să ai o imaginaţie prea bogată ca să realizezi potenţialul acestei unelte în urmărirea personalităţilor sau chiar şi a oamenilor obişnuiţi“, spune Ritter.
<iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/wm7XNNGO2bQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
SURSA: NPR