Amenzi rutiere 2024. Cum poți scăpa de o amendă. Actele pentru dosarul de contestație

Politie

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii care vor să conteste o amendă primită au această posibilitate, dar trebuie să respecte anumiți pași și termenele prevăzute de lege. Ce acte sunt necesare pentru acest proces?

Șoferii care consideră că au fost sancționați necorespunzător sau că amenda primită este excesivă au posibilitatea să conteste procesul verbal.

Pentru a face acest lucru, trebuie să urmeze anumite proceduri și să respecte termenele prevăzute de lege, conform Ordonanței de Guvern nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Ce sancțiuni pot fi contestate de șoferi?

Conform legii, agenții constatatori autorizați să aplice sancțiuni contravenționale pot fi primarii, ofițeri și subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, persoane împuternicite de miniștri, persoane prevăzute în legi speciale și alți reprezentanți ai autorităților publice centrale.

Sancțiunile pe care șoferii le pot contesta includ avertisment, amendă contravențională, prestarea de activități în folosul comunității.

Conform legii, se poate aplica o singură sancțiune contravențională principală pentru aceeași abatere, împreună cu una sau mai multe sancțiuni complementare.

Ce trebuie să conțină procesul-verbal de contravenție?

La un control rutinier în trafic, șoferii sunt obligați să prezinte actul de identitate, permisul de conducere, atestatul profesional (dacă este necesar), certificatul de înmatriculare al vehiculului și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Procesul-verbal de contravenție întocmit de autorități trebuie să cuprindă următoarele informații, conform legii:

  • Data și locul întocmirii procesului-verbal;
  • Numele, prenumele, funcția și instituția agentului constatator;
  • Datele de identificare ale contravenientului, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă;
  • O descriere detaliată a faptei contravenționale, incluzând data, ora și locul săvârșirii acesteia, precum și circumstanțe relevante;
  • Menționarea actului normativ care stabilește și sancționează contravenția;
  • Indicarea societății de asigurări, în cazul unui accident de circulație;
  • Informații privind opțiunea de achitare a jumătății din minimul amenzii în termen de 15 zile, dacă legea permite acest lucru.
Iată cum scapi de amenzi! / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Actele necesare pentru contestarea unui proces-verbal de contravenție

Pentru a contesta un proces-verbal de contravenție, este necesar să întocmiți un dosar de contestație, care ar trebui să includă:

  • O descriere a faptelor în legătură cu prevederile legale;
  • Contestația propriu-zisă;
  • O copie a procesului-verbal de contravenție;
  • Dovada plății taxei judiciare de timbru;
  • Un memoriu împotriva polițistului, dacă este cazul;
  • Alte documente justificative relevante.

Termenul de contestație pentru o amendă auto în România este, în general, de 15 zile de la data primirii amenzii sau comunicării acesteia.

Contestația trebuie depusă la instanța competentă, care este considerată a fi judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârșită contravenția. Conform legii, contestația suspendă executarea amenzii până la soluționarea cauzei.