Perioada de graţie este, probabil, cel mai important avantaj pe care îl oferă un card de credit. În definiţia “de dicţionar”,perioada de graţie reprezintă intervalul calendaristic în care banca nu percepe dobândă pentru creditul folosit dacă, până la sfârşitul acestuia, clientul rambursează integral suma folosită  plus  taxe şi comisioane.
Analiştii de la Finzoom au realizat şi o contabilizare a celor mai bune oferte din acest punct de vedere. Astfel, cele mai lungi perioade fără dobândă sunt de găsit la cardurile de credit de la Banca Românească (61 de zile), CETELEM (60 de zile), BRD (60 de zile), CEC Bank (59 de zile) şi Marfin Bank (59 de zile). Cele mai multe bănci oferă acest beneficiu exclusiv pentru plata cu cardul direct în magazine. În cazul acestora, retragerea de numerar anulează posibilitatea folosirii perioadei de graţie, dobânzile curgând din momentul retragerii banilor.

Dar, arată cei de la Finzoom, sunt şi câteva care au extins acest avantaj şi asupra retragerilor de numerar (Marfin = 59 zile , ATE = 55 zile, BT = 55 zile, Carpatica = 55 zile, Citi = 54 zile, IntesaSanpaolo = 45 zile).
În cazul ambelor variante, clientul va plăti un comision de retragere de numerar destul de mare (mai mare ca cel aferent unui card de debit/salariu), motiv pentru care şi dobânda anuală efectivă (DAE) datorată băncii va fi mai mare comparativ cu cea plătită în cazul celor care plătesc cu cardul direct în magazine.

Cum se calculează perioada de graţie

Perioada de graţie se calculează plecând de la premiza că tranzacţiile se efectuează în prima zi a lunii. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Finzoom , 65,55% dintre posesorii de carduri, au identificat corect metoda de calcul a perioadei de graţie.În acelaşi timp, peste 13% au crezut că aceasta începe de la prima utilizare a cardului de credit, iar aproape 15% nu ştiu nimic despre perioada de graţie.

Perioada afişată este cea maximă, însă pentru a beneficia de aceasta (50 de zile, de exemplu) trebuie folosit cardul de credit în prima zi a acestui interval.
Astfel, dacă banca are intervalul 1 ale lunii acesteia – 20 ale lunii următoare, perioada de graţie este, de exemplu, 1 noiembrie – 20 decembrie. Plăţilor efectuate pe data de 1 a lunii în curs (se ia în calcul o lună de 30 de zile) nu li se va percepe dobândă până pe data de 20 a lunii următoare (posesorul beneficiind astfel de întreaga perioadă de graţie de 50 de zile).

Însă, dacă se efectuează o plată la comerciant pe data de 28 a lunii în curs (am luat în calcul tot o lună de 30 de zile), pentru suma cheltuită se va percepe dobândă tot începând cu data de 20 a lunii următoare (utilizatorul cardului beneficiind în acest caz numai de 22 de zile de graţie).