ETF (Exchange Traded Fund) BET este un fond deschis de investiţii cu caracter special, listat la BVB după consultări îndelungate, de circa un an de zile, între Tradeville, BVB, Depozitarul Central şi CNVM.
Fondul îşi propune replicarea cât mai precisă a performanţei indicelui BET, administratorul Vanguard Asset Management investind doar în acţiunile din indicele BET, într-o structură certificată zilnic de custodele ING Bank.
Investitorii de retail pot cumpăra unităţile de fond de pe piaţa secundară, pe care interacţionează cu intermediarii, market-makerii şi investitorii instituţionali.
Pe piaţa primară, au acces doar administratorul, custodele, participanţii autorizaţi şi investitorii instituţionali.
Cum porneşte la drum ETF BET Tradeville
Valoarea de pornire a activului ETF BET Tradeville este de 500.000 lei, pentru acesta urmând a acţiona pentru început ca market-maker casa de brokerak Tradeville.
Investitorii vor putea achiziţiona unităţi de fond direct de pe BVB sau direct prin SAI Vanguard Asset Management. Fondul va fi lansat miercuri la BVB sub simbolul TVBETETF.
Tranzacţionarea unităţilor de fond este similară cu cea a acţiunilor, blocul de tranzacţionare fiind de 1 unitate de fond, iar pasul de cotare de 0,01lei. Variaţia admisă a unităţilor de fond este de plus/minus 15%.
Promoţional, comisionul de subscriere/răscumpărare este de 0,05%, iar cel de tranzacţionare de 0,25%.
Cum va funcţiona fondul
Lichiditatea în piaţă va fi asigurată pentru început de Tradeville (ca market maker), ceea ce presupune menţinerea la vânzare şi la cumpărare a unui volum de minimum 1.000 de unităţi de fond.
Spread-ul (diferenţa) pe care Tradeville îşi propune să îl practice pentru unităţile de fond, în condiţii normale, este cu până în 0,3% peste spread-ul ponderat al acţiunilor din BET, a declarat Mihaela Bîciu, directorul general al Tradeville.
Ca market maker, Tradeville va trebui să menţină cotaţii peste 65% din şedinţa de tranzacţionare.
Cei interesaţi vor putea cumpăra unităţi de fond la un preţ care începe de la 5 lei, odată cu prima tranzacţie.
„ETF BET este un instrument simplu, accesibil (5 lei n.r.), fiind purtătorul celor mai reduse costuri pentru investiţia în cele 10 acţiuni din BET. În plus, fondul este extrem de transparent, întrucât se va publica la un VUAN (valoarea unitară a activului net) în timp real, actualizat la minimum 60 de secunde (iVUAN)”, a adăugat Bîciu.
Practic, cu o sumă de numai 5 lei aproximativ, un investitor poate avea expunere pe cele mai lichide 10 acţiuni de la BVB. În plus, el scapă de administrarea unui portofoliu atât de complex investind într-un singur instrument care este o replică a unui astfel de portofoliu.

Perspective
Reprezentanţii Tradeville se aşteaptă ca în primele luni, când investitorii se vor obişnui cu piaţa, să aibă pe piaţa secundară tranzacţii de 5.000 euro/zi. Apoi, într-un scenariu moderat, brokerii de la Tradeville se aşteaptă ca activele fondului să crească cu 75.000-100.000 lei pe lună.
„Fondul reprezintă o oportunitate deosebită, prin care cu o sumă mică se investeşte într-un portofoliu diversificat, de blue-chips (acţiuni lichide, la un preţ rezonabil”, a spus Ovidiu Dumitrescu, şeful departamentului de cercetare de la Tradeville.

„Acest ETF BET este un instrument menit să lărgească paleta de investitori actuali, prin simplitatea lui şi posibilitatea de a evita administrarea unui astfel de portofoliu prin intermediul brokerilor, întrucât are o structură fixă”, a arătat Mihaela Bîciu.