Mania Apple, cea care a alimentat o creştere peste cele mai optimiste aşteptări, pare să se dezumfle. După ce devenit de departe cea mai valoroasă companie din lume, Apple a pierdut circa 60 miliarde dolari în ultimele cinci zile de pe Wall Street. Ieri, producătorul celebrelor iPhone a suferit cea mai drastică pierdere din ultimii ani, de peste 4%.
În ultimele 12 luni, acţiunile Apple aproape că şi-au dublat valoarea, alimentate de frenezia pentru produsele companiei – iPhone, iPad, iPod sau MacBook.
Practic, Apple a bătut piaţa cu un scor „de maidan”, crescând mult mai repede decât aceasta. Pentru comparaţie, dintre cei trei indici principali de pe Wall Street, Nasdaq compozit a înregistrat cea mai bună performanţă pe parcursul ultimelor 12 luni, de circa 15%. În acelaşi timp, cea mai bună performanţă a indicilor Dow Jones şi S&P 500 s-a situat sub 10%.
Apple a devenit întâi cea mai valoroasă companie din SUA, detronând Exxon Mobil, apoi a spart pe rând trei praguri de capitalizare – de 400, 500 şi 600 miliarde dolari.
Valoare de piaţă de 600 miliarde
Ultimul prag, de 600 miliarde dolari, a fost atins în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de acum o săptămână. Atunci, acţiunile Apple au atins un maxim istoric de 644 dolari/acţiune, nivel la care valoarea de piaţă a companiei era 600,4 miliarde dolari.
Şi totul pe fondul unei curse în care cei mai mulţi analişti se întreceau în a-şi revizui în creştere ţinta de preţ pentru acţiunile gigantului Apple. După ce Goldman Sachs şi-a urcat preţul-ţintă pe următoarele 12 luni pentru Apple de la 660 la 700 dolari, Brian White, analist la Topeka Capital Markets a spus recent că titlurile Apple vor atinge 1.001 dolari în decursul următoarelor 12 luni.
Totuşi, chiar din acea şedinţă, din 10 aprilie, Apple a început să piardă teren. Până la finalul sesiunii, preţul acţiunilor Apple s-a retras cu 2,4% (peste 15 dolari), până la 628,44 dolari.
Cu 10% sub maximul istoric
Au urmat încă două zile de scăderi relativ uşoare, însă în şedinţele de vineri şi de luni scăderile s-au accentuat. Totul a culminat cu deprecierea masivă de ieri, când Apple a pierdut circa 4,2% (circa 25 dolari/acţiune), închizând la 580,13 dolari.
La acest nivel de preţ, capitalizarea Apple este de 540,9 miliarde dolari, cu circa 60 miliarde sub nivelul maxim absolut atins cu patru sesiuni în urmă în debut.
Trebuie spus că au existat câţiva analişti care au atras atenţia asupra unei bule (bubble) care stă să se spargă la Apple. De asemenea, cei de la Business Insider au prezentat recent două grafice care semnalau acelaşi lucru – au comparat „bula” Apple cu cea a Nasdaq din 2000 şi cu cea a preţurilor imobiliare din SUA.
Să însemne ultimele scăderi de pe Wall Street ale Apple o spargere a unui bubble asupra căreia mai mulţi analişti atrăgeau atenţia sau avem de a face cu o corecţie temporară, determinată de marcări de profituri?