Proprietatea se afla in oraselul Oldborough din peninsula Cornwall din Marea Britanie si este formata dintr-un mic conac compus din de cinci dormitoare, o baie, o sufragerie mare, o bucatarie si o camera de servit masa, un birou si un garaj dublu, pe o sprafata de 610 metri patrati; la casa principala se adauga patru casute mai mici, raspandite pe suprafata terenului dar aproape de lac, fiecare compusa din doua dormitoare, o baie si o sufragerie cu bucataria incorporata. Ca tot veni vorba de lac, acesta are 8.100 de metri patrati, a fost creat articifial acum 50 de ani, dar este conectat prin canale la un sistem de parauri pentru a se preven inundatia in cazul ploilor abundente si este populat de cateva specii de pesti. In mijlocul apei se afla o mica insula, pentru a acoperi o raza mai mare de pescuit. Pentru a evita tantarii, lacul este improspatat cu apa curata. Suprafata totala a proprietatii este de 46.500 metri patrati, iar distanta de la poarta de acces pana la casa este de 80 metri.
Proprietarii au lansat un concurs, ca un fel de loterie, unde pretul unui bilet este de 25 de lire, iar premiul cel mare este casa si toata mica mosie ce o inconjoara. Brian si Wendy Wilshaw au ajuns la concluzia ca acesta este cel mai bun mod de a-si vinde casa, dupa ce au incercat sa o vanda prin metoda „traditionala” a anuntului. Proprietatea a fost evaluata la 950.000 lire sterline. Putini s-au interesat, nimeni nu a cumparat. Ei vizeaza si acum acest pret, prin asa-zisa loterie pe care au deschis-o. Ei au strans deja 35.834 de doritori (la data redactarii materialului) si mai au in plan sa atinga pana la sfarsitul anului 46.000. Dupa ca se vor vinde toate biletele, printr-un soft specializat se va face tragerea la sorti. Dat fiind faptul ca vanzatorii nu sunt din Europa de Est, nu trebuie sa va duceti cu gandul automat la cum vor incerca sa traga pe sfoara si cum va castiga proprietatea o „matusa Tamara” sau o alta ruda sau prieten apropiat. Softul specializat va fi pus la dispozitie de o companie cu activitate in domeniu, iar extragerea va fi supravegheata de avocati, juristi, reprezentanti ai politiei locale si va fi si filmata.
Proprietatea a avut pana acum rolul de pensiune turistica, afacerea fiind intretinuta de cuplu. Ajunsi acum la o varsta inaintata, s-au gandit sa se retraga prin vanzarea domeniului. Afacerea merge bine, intretinerea domeniului costand 6-7.000 lire pe an, iar ani buni profitul a atins chiar si 25.000 lire.
Daca doriti sa participati, va puteti inscrie la https://www.winadevonpropertywithfishing.co.uk.
Cadrul legal
Daca nu vor reusi sa stranga 46.000 de participanti, tragerea la sorti se va efectua, numai ca fericitul castigator va intra in posesia sumei stranse. Asta in conditiile in care fiecare participant stie dinainte care este situatia, nimeni nu va fi luat prin surprindere de acest lucru.
La un calcul simplu se poate observa ca 46.000 bilete inseamna 1,15 milioane de lire. La sfatul avocatilor care gestioneaza aceasta vanzare atipica, diferenta de bani va fi utilizata pentru plata tuturor taxelor si costurilor aferente atat vanzarii in sine, cat si a utilizarii sistemului de loterie.
Avocatii au gasit solutia pentru ca loteria sa fie legala. Deoarece au mai existat cazuri de oameni care si-au pus proprietatea la vanzare in aceasta forma si au sfarsit prin a descoperi ca au incalcat legea, avocatii i-au sfatuit sa declare ca loteria implica si un element de pricepere. Aceasta putea fi o indemanare sau un nivel de cunostinte. Astfel, pentru a fi in acord cu legea britanica a jocurilor de noroc, participantii trebuie sa raspunda la o intrebare, al carei raspuns este aparent greu de dat, dar se poate gasi pe internet in maxim un minut, folosind un motor de cautare.
Data fiind criza imobiliara din Marea Britanie, cumparatori care sa vina cu banii jos imediat, sunt foarte rari de gasit, iar creditele ipotecare se dau mai greu. Asa ca, vanzatorii s-au gandit sa apeleze la astfel de variante, in care cumparatorii potentiali pot pierde o suma redusa, cumparatorul-castigator intra in posesia casei platind o suma infima comparativ cu valoarea proprietatii, iar vanzatorul isi incaseaza suma dorita. Ideea nu este noua, loterii similare au mai avut loc in Marea Britanie, iar numarul lor s-a inmultit dupa ce au fost descoperite metodele prin care se poate eluda legea. Unii au vandut, altii au acordat castigatorului doar suma stransa, deoarece nu au adunat destui participanti.