Cum poți plăti mai puțin la factura de energie electrică? Modalitatea care te lasă cu mai mulți bani în buzunar
E.ON România a trimis un comunicat de presă în care anunță că aparatul de aer condiționat este unul dintre marii consumatori de energie din casă, citând un studiu efectuat de Comisia Europeană.
În urma acestui studiu, s-a descoperit că un sistem de aer condiționat obișnuit folosește, într-o lună, aceeași cantitate de energie electrică, precum cea folosită de un frigider timp de un an.
”Potrivit unor studii realizate de Comisia Europeană, un sistem de aer condiţionat obişnuit utilizează aceeaşi cantitate de energie electrică într-o singură lună cât consumă un frigider cu congelator într-un an. De aceea, într-un context marcat de creşterea preţurilor la energie, achiziţia unui sistem cât mai eficient din punct de vedere energetic reprezintă o alegere înţeleaptă”, arată E.ON România.
Înlocuirea unui aparat vechi este benefică
La prima vedere putem considera că înlocuirea unui aparat vechi, dar care încă funcționează, reprezintă o investiție inutilă, însă E.ON România arată că nu este așa.
”Un număr de 10.000 de clienţi casnici ai E.ON au ales, în ultimii doi ani, soluţia de răcire la cheie E.ON Cool cu aparat de aer condiţionat şi servicii tehnice incluse. Datorită tehnologiei Inverter, asigură o performanţă energetică crescută şi ajută la reducerea consumului de electricitate cu până la 33%. Astfel, clienţii companiei economisesc împreună circa 1.000.000 de kWh pe an, comparativ cu utilizarea unor aparate cu eficienţă scăzută”, susţin reprezentanţii E.ON.
Cum poți face economii la factură
În comunicatul trimis, E.ON România mai arată că se pot face economii la factură dacă consumatorii au un aparat de aer condiționat cu tehnologie Inverter. De asemenea, ei trebuie să curețe filtrele aparatului de aer condiționat o dată la două luni și să seteze temperatura potrivită pentru locuință.
”Temperatura pentru funcţionarea optimă a unui aparat de aer condiţionat este între 21°C şi 25°C. Pentru o temperatură ambientală mai scăzută de 21°C, aparatul de aer condiţionat va fi solicitat la o putere crescută şi va consuma mai multă energie electrică”, arată E.ON România.
Pe de altă parte, în comunicat se mai arată că aparatul de aer condiționat trebuie să fie ales în funcție de încăperea în care se dorește a fi instalat.
„Un aparat cu o putere prea mică va avea o durată de viaţă mai scurtă, pentru că va fi suprasolicitat să răcească/încălzească spaţiul necesar”, susţin reprezentanţii E.ON.
Aparatul trebuie să fie ferit de razele directe ale soarelui, să evite supraîncălzirea şi să nu reducă din performanţa acestuia.