Potrivit experților sportivi de la Universitatea Abertay, rezistența sportivilor de elită poate fi influențată semnificativ de doar trei săptămâni de antrenament intens de sprint.
Efectele antrenamentului de sprint
Timp de șase săptămâni, echipa Departamentului de Sănătate, Sport și Bunăstare s-a antrenat cu nouă boxeri profesioniști pentru a evalua efectele antrenamentului de sprint bazat pe cicluri asupra rezistenței la epuizare și a comportamentului mitocondriilor, bateriile organismului, în vederea creșterii performanței de anduranță.
Cercetătorii au evaluat cantitatea de oxigen consumată de mușchii sportivilor în laboratorul de performanță umană al universității folosind monitoare de spectroscopie în infraroșu apropiat (NIRS), scrie Medical Express.
Cei mai buni sportivi au fost capabili să pedaleze timp de 8 minute suplimentare în ciuda unei sarcini tot mai mari din cauza antrenamentului, care a crescut activitatea mitocondriilor cu o medie de 160% în punctul de oboseală. European Journal of Applied Physiology a publicat cercetarea.
Participanții au avut acces la biciclete de exercițiu comerciale pentru antrenamentul de sprint, iar echipa de cercetare a utilizat monitorizarea ritmului cardiac pentru a măsura intensitatea antrenamentului.
Sportivii s-au angajat în trei sesiuni de sprint pe săptămână pe parcursul perioadei de trei săptămâni, fiecare cuprinzând trei reprize de 30 de secunde de efort intens urmate de 60 de secunde de recuperare.
Experimentul a fost supervizat de cercetătorii John Babraj și Andrew Usher, ambii instructori pentru programele de licență în știința sportului de la Abertay.
Antrenamentul de sprint poate fi utilizat la diminuarea oboselii
Potrivit lui Babraj, studiul oferă mai multe dovezi că antrenamentul de sprint, care poate fi utilizat pentru îmbunătățirea performanțelor și diminuarea oboselii fără a fi nevoie de echipamente scumpe, este foarte benefic pentru sportivii profesioniști de elită dintr-o varietate de sporturi.
„Munca de îmbunătățire a timpilor de recuperare și de amânare a apariției oboselii ar trebui să facă parte integrantă din programul de antrenament al oricărui sportiv de elită”, a continuat el, «deși această lucrare a fost realizată cu boxeri, ea ar putea fi aplicată în egală măsură la o gamă largă de sporturi». Înțelegerea spectrului complet de avantaje pe care antrenamentul de sprint îl poate oferi sportivilor pe tot parcursul antrenamentului a fost posibilă prin utilizarea monitoarelor NIRS.”