Cu siguranță, cea mai cunoscută este frappe-ul, devenit cel mai popular tip de cafea cu gheață. Denumirea vine din franceză, de la verbul ”frapper”, care înseamnă a lovi. Dar când se referă la băuturi, „fraper” înseamnă a răci un lichidul dintr-un shaker cu gheață
Cafeaua cu gheață și prepararea rece sunt foarte populare în regiunile mai calde, dar au început să fie apreciate și în alte locuri datorită versatilității și gustului lor răcoritor, indiferent de vreme. În plus, cafeaua cu gheață este o băutură ușor de făcut. Există însă anumite secrete pentru a o prepara în mod corespunzător și care fac diferența.
Care este diferența dintre cafeaua cu gheață și cea rece
În cazul cafelei cu gheață, cafeaua se prepară, de obicei, cu apă fierbinte și apoi se răcește. Concentrația de cafea se poate ajusta, făcând-o mai mai puternică sau mai blândă, în funcție de preferințele tale, prin ajustarea raportul cafea-apă.
Cum se face un Cold Brew
Cold Brew folosește apă rece sau la temperatura camerei pentru a prepara cafeaua, ceea ce conferă o calitate diferită aromei, deoarece este mai puțin solubilă decât în cazul preparării ei în apă fierbinte. Asta înseamnă că este un proces mai lent decât la cafeaua cu gheață, dar prin creșterea timpului în care „infuzați” sau „preparați”, maximizați solubilitatea zațului de cafea. Deci, o cafea „Cold Brew” adecvată poate dura mai mult pentru a fi preparată, dar merită.
Când utilizați o metodă de preparare la rece, veți constata că aciditatea și amărăciunea cafelei sunt mai scăzute. Atât preparatul rece, cât și cafeaua fierbinte răcită pot fi folosite pentru a face cafea cu gheață.
Infuzia lentă, la rece, este foarte simplă și necesită puțin timp de pregătire.
Cum se face o cafea cu gheață
Puneți o cantitate generoasă de gheață într-un pahar. Turnați 30-50 ml de espresso fierbinte peste gheață. Espresso-ul de la un espressor sau cel din capsule sunt perfecte. Apoi turnați lapte.
Varianta cu cafea la filtru
Faceți o cafea tare la filtru. Lăsați-o să se răcească la temperatura camerei sau la frigider. Odată ce s-a răcit, adăugați multă gheață într-un pahar, peste care veți pune cafeaua tare filtrată. Puteți să o beți așa sau să adăugați 2-4 linguri de lapte. Dacă vă plac aromele, adăugați siropuri speciale.
Frappe
Nu e nevoie de un pic de lapte, zahăr, multă gheață și, bineînțeles, un shot de espresso, totul agitat ușor cu ajutorul unui pai lung și colorat.