Cum poți scădea rata la credit cu până la 500 de lei. Mulți români apelează la această metodă

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă ratele la creditul pe care îl ai încep să fie din ce în ce mai problematice, există o metodă prin care poți plăti mai puțin. Mulți români aflați în astfel de situații apelează la această metodă. Despre ce este vorba, de fapt?

Rata la credit poate scădea cu 500 de lei

Plata ratelor lunare a ajuns o povară pentru mulți români. Din această cauză, unii dintre ei fie întârzie cu plata ratelor, fie nu pot să le plătească deloc.

Totuși, există o modalitate prin care aceștia și-ar putea reduce rate cu până la 500 de lei.

Pentru astfel de persoane, băncile au diverse oferte avantajoase. Unele dintre ele sunt sub limita indicilor de referință.

Sunt destule bănci care încearcă să capteze atenția clienților prin diferite oferte. Unele dintre ele au redus dobânzile la 5,79% sau 5,89%.

Irina Chițu, directorul comparatorului bancar, menționează că băncile oferă rate de dobândă fixă, chiar sub indicii ROBOR și IRCC pentru perioade de 3-5 ani, ceea ce asigură un nivel mai scăzut al ratelor și facilitează încadrarea în creditul dorit.

”Băncile vin cu oferte de dobândă fixă, chiar sub indicii robor şi IRCC pentru 3-5 ani, ceea ce îți asigură o rată mai mică şi te şi ajută să te încadrezi la creditul dorit”, spune Irina Chițu, director comparator bancar.

Condițiile cerute de bancă

Camelia Grădinaru, broker de credite, menționează că principalele condiții cerute de bancă includ încasarea venitului, un avans mai mare decât standardul de 15%, fiind preferat un avans de 25%.

SURSA FOTO: Dreamstime

În ceea ce privește locuința, este necesar să beneficieze de un certificat de performanță. Ea spune că aceste condiții pot fi discutate și negociate, nefiind fixate în mod riguros.

De asemenea, menționează că în funcție de nivelul venitului, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau de client cu venituri peste medie.

”Principalele condiții solicitate de către bancă ar fi încasarea venitului, un avans mai mare decât cel standard de 15%, merg pe un avans de 25%. Sau, din punct de vedere al locuinţei, să beneficieze de un certificat de performanţă.

Condiţiile se pot negocia, nu sunt bătute în cuie. Şi, în funcţie de venit, se poate încadra într-o categorie de client VIP sau client cu venituri peste mediu”, susține și Camelia Grădinaru, broker de credite, potrivit Observator.

Refinanțarea creditului pentru clienții vechi

În plus, beneficiile ofertelor nu se adresează doar clienților noi. Clienții existenți au posibilitatea să își reducă ratele prin refinanțarea creditului. Ei pot opta să treacă de la o dobândă variabilă la una fixă, pe o perioadă de 3 sau 5 ani.

Pentru a exemplifica, la un credit de 50.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani, rata actuală este de 1.930 de lei, având o dobândă variabilă de 8,5%.

În ipoteza unei schimbări la o dobândă fixă de 5,79%, rata ar scădea semnificativ.

Astfel, de la 1.930 de lei, s-ar ajunge la o plată lunară de 1.450 de lei, înregistrând o reducere de 480 de lei.

După expirarea perioadei de dobândă fixă, revenim la dobânda variabilă inițială. Simplu spus, rata este din nou ajustată și este calculată în funcție de IRCC. Alternativ, se poate opta pentru o nouă refinanțare.

”Atunci când dorim să refinanțăm creditul, trebuie să ne uităm la costuri per total, pentru că sunt anumite costuri pentru refinanțare. Cele notariale, sau cele de evaluare, comisionul de analiză dosar”, mai spune Camelia Grădinaru, broker de credite.