Aciditatea puternică a oțetului îl face un repelent natural eficient pentru viespi, dar și o alternativă mai sigură și mai ecologică la pesticide.

Pe lângă faptul că oțetul este un ingredient activ natural, este și mai selectiv, deoarece parfumul acru al oțetului atrage viespile, nu și albinele. Iată cum poți să scapi de viespi cu ajutorul oțetului, conform site-ului Bob Villa.

O soluție anti-viespi pe bază de oțet funcționează cel mai bine pentru a descuraja insectele care caută locuri de cuibărit.

Ținând cont de asta, cel mai bine este să începeți eforturile de prevenire, când reginele caută un loc pentru a construi un nou cuib. Cu toate acestea, dacă și-au făcut deja un cuib, oțetul nu va rezolva problema. Pentru a elimina un cuib de viespi, va trebui să apelați la un profesionist pentru a rezolva problema.

PASUL 1: Protejați-vă!

Protejați-vă de înțepăturile dureroase ale viespilor îmbrăcând o pereche de pantaloni groși și o cămașă cu mâneci lungi. Oțetul poate fi mai sigur decât unii dintre ucigașii de viespi pe bază de chimicale, dar asta nu înseamnă că nu este lipsit de pericole pentru sănătate.

Deoarece oțetul este extrem de acid, poate provoca arsuri care duc la daune permanente, dacă intră în contact cu ochii. Așa că e bine să purtați protecție pentru ochi atunci când aplicați orice soluție pe bază de oțet.

PASUL 2: Faceți o capcană pentru viespi

Construirea unei capcane cu oțet este o soluție eficientă pentru uciderea viespilor în mod natural și o alternativă mai ieftină la capcanele cumpărate din magazin. Utilizați o sticlă de plastic de doi litri cu gât îngust. Folosind un cuțit, tăiați partea superioară a sticlei chiar sub locul unde începe să se îngusteze. Întoarceți jumătatea superioară a sticlei și puneți-o în jumătatea inferioară, apoi sigilați-le cu bandă adezivă.

PASUL 3: Folosiți oțet de mere pentru a face un ucigaș natural de viespi

Creați o soluție letală care va atrage și elimina viespile atrase de capcană. Amestecați părți egale de oțet de mere cu apă într-un castron. Adăugați câteva picături de detergent de vase și puțin zahăr. Dulceața cidrului de mere și a zahărului va atrage viespile, în timp ce detergentul de vase vâscos le va prinde în capcană când intră în contact cu lichidul, dizolvând exoscheletele, ucigându-le.

otet de mere Oțetul de mere
SURSA FOTO: Dreamstime

PASUL 4: Încărcați capcana

Folosind capacul inversat al capcanei pe post de pâlnie, umpleți jumătatea inferioară a capcanei cu soluția din oțet. Asigurați-vă că lăsați un spațiu de 2 cm între deschidere și lichid pentru a permite viespilor să intre în capcană.

PASUL 5: Puneți capcana și verificați-o periodic

Deoarece capcanele pentru viespi sunt concepute pentru a le atrage, plasați-le în locuri care sunt la o distanță destul de mare de zona de locuit, pentru a evita atragerea insectelor zburătoare către oameni. Puteți așeza capcanele pe o suprafață plană sau le puteți atârna de un copac, făcând două găuri mici în partea de sus a capcanei și trecând sfoară sau sârmă prin ele. Verificați capcana la fiecare câteva zile pentru a o umple din nou cu lichide proaspete.

Entomologul David Price spune că ”viespilor nu le place mirosul de oțet, așa că pulverizarea unui amestec de părți egale de apă și oțet alb sau de mere în jurul proprietății casei și în zona de locuit poate ține viespile la distanță”.

Aplicați tratamentele seara sau dimineața devreme, când viespile sunt mai puțin active și există mai puțin riscul de a fi înțepat.

Pulverizați agentul natural inclusiv pe mobilierul de exterior, grătare, streașină și sub verandă. De asemenea, este bine să tratați intrările în casă, inclusiv ușile și ferestrele, pentru a preveni pătrunderea viespilor înăuntru.

Deși spray-ul nu va ucide viespile, mirosul oțetului alb le va respinge.