Expresiile faciale, ticurile, acțiunile, reacțiile pot da de gol un mincinos

Există strategii bazate pe dovezi pentru a afla dacă cineva minte. Expresiile faciale, ticurile, acțiunile, reacțiile și modul de a vorbi, toate acestea pot fi potențiale semnale de alarmă că cineva minte.

„Nu există un singur semn că o persoană minte, dar microexpresiile, ticurile scurte, involuntare pe care le fac fețele noastre ca răspuns la emoții, vă pot ajuta să analizați emoțiile cuiva pentru a ști că cineva minte”, spune experta Annie Särnblad, autoarea cărții „Diary of a Human Lie Detector: Facial Expressions in Love, Lust and Lies”.

Folosirea limbajului poate dezvălui, de asemenea, dacă mințim sau suntem sinceri.

„În timp ce un singur cuvânt sau o expresie ocazională ar putea să nu dezvăluie prea multe, un model lingvistic special poate fi extrem de revelator, oferind un fel de „amprentă lingvistică” care divulgă aspecte cheie ale sinelui interior”, spune David J. Lieberman, psihoterapeut, autor al cărții Mindreader și expert în comportament uman, care a condus cursuri pentru profilerii FBI, NSA, CIA și Departamentul de Apărare al SUA.

Aceste strategii vă pot ajuta să citiți oamenii și să vă prindeți dacă vă mint sau vă spun adevărul, scrie Reader’s Digest.

Cât de des mint oamenii

Cercetări vechi de câteva decenii susțin că oamenii mint destul de mult. Un studiu din 2002 a constatat că 60% din 121 de subiecți au mințit într-o conversație de doar 10 minute când li s-a spus să pară că sunt „competenți”.

Descoperirile recente descriu o imagine diferită: majoritatea oamenilor nu mint atât de mult, dar cei car o fac mint foarte mult. Un studiu din 2021 din revista Communication Monographies a examinat 116.366 de minciuni spuse de 632 de participanți pe parcursul a 91 de zile consecutive și a constatat că 75% dintre respondenți au avut zero până la două minciuni pe zi.

Majoritatea minciunilor a aparținut unui număr mic de mincinoși prolifici. În plus, aproape 90% din toate minciunile lor au intrat în categoria” minciunii albe”.

În general, avem tendința să considerăm limbajul corporal un indiciu al minciunii. Tindem să credem că o persoană minte dacă stă cu brațele încrucișate sau dacă privește într-un anumit fel. De fapt, spun experții, citirea limbajului corpului este nesigură.

Chiar și răspunsurile fiziologice involuntare, care ar putea apărea pe un poligraf, cum ar fi modificări ale ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale, nu sunt de încredere. O persoană sinceră, conectată la un detector de minciuni, poate fi nervoasă mai mult decât un mincinos patologic, care poate controla mai bine răspunsurile.

Cum să-ți dai seama dacă cineva minte

Deci, cum poți spune dacă cineva minte sau spune adevărul? Iată ce spun experții.

Cercetările au arătat că anumite formule verbale sunt unii dintre cei mai preciși indicatori că cineva minte. Aceste semne lingvistice indică faptul că cel care vă vorbește spune numai neadevăruri.

„Expresiile precise și restrictive indică un management activ al impresiilor”, spune Lieberman, ceea ce înseamnă că mincinosul încearcă să dea impresia de nevinovăție. „Luați în considerare suspectul care spune că este „100% nevinovat” sau este „absolut, complet convins că…”

Oamenii injectează astfel de cuvinte cu intenția de a părea demni de încredere, iar când întrebi un hoț dacă a jefuit vreodată o bancă, probabil că va răspunde cu „Nu” și „Sunt sigur că nu am jefuit niciodată o bancă.

Dacă anumite cuvinte care ies din gura unei persoane nu par să se potrivească cu expresia facială, acesta ar putea fi un semn că minte.

„Căutați o nepotrivire între expresia feței cuiva și ceea ce spune”, spune Särnblad.

Să presupunem că îi ceri unui angajat să se ocupe de un proiect de ultimă oră. Dacă răspunde: „Sună grozav”, în timp ce pare îngrijorat, este posibil să mintă, temându-se să-și refuze șeful.

Acordați atenție detaliilor irelevante

Cercetările arată că cei care spun adevărul includ detalii relevante și verificabile în declarațiile pe care le fac. În schimb, mincinosul poate încerca să distragă atenția spunând lucruri care nu au nicio relevanță.

Cheia pentru a prinde un mincinos este să înveți cum să te concentrezi asupra detaliilor. „Cel care spune o minciună se concentrează foarte mult pe detalii irelevante pentru a lăsa impresia că spune adevărul”, spune Lieberman. Aceste detalii nu sunt neapărat false.

„Mincinosul știe că, cu cât minciuna este mai complexă, cu atât este mai greu de menținut”, spune Lieberman. „De aceea tinde să sublinieze informațiile veridice irelevante, în încercarea de a îngroșa straturile de adevăr”, spune el.

Observați când colțul gurii se lasă în jos

Pentru a depista mincinoșii, acordați atenție unor microexpresii. „Sunt universale și conectate în noi, oamenii, și sunt prezente pe fețele noastre, indiferent de vârstă, sex, socializare, cultură sau locație geografică”, spune Särnblad, care are experiență în antropologie. „Se vede pe față: un colț al gurii se lasă în jos, în diagonală, spre umărul respectiv”, spune ea. Acesta este un indiciu că ești mințit, dar și un avertisment pentru data viitoare când vrei să înțelegi adevărul.

Când își va îndrepta vârfurile picioarelor în exterior

Un mincinos își va îndrepta vârfurile picioarelor în exterior. O atitudine negativă, cu brațele încrucișate și picioarele îndreptate cu vârfurile către exterior sunt semne care nu înșală. O persoană sinceră și binevoitoare va avea tendința de a-și îndrepta vârfurile picioarelor către tine și de a vorbi cu brațele deschise.