Mămăliga este unul dintre preparatele preferate ale românilor. Deși, în teorie, preparatul nu este greu de făcut, trebuie să ținem cont de câteva aspecte pentru ca aceasta să nu iasă tare.

Mămăliga este potrivită alături de o varietate de mâncăruri, precum tochitură sau ouă și brânză. Pentru ca aceasta să iasă moale, trebuie să fim atenți la cantitatea de mălai și de apă pe care o folosim.

Câtă apă trebuie să folosim pentru mămăligă?

Rețeta de mămăligă nu este grea deloc și nici nu avem nevoie de o listă uriașă de ingrediente. Însă, trebuie să fim atenți la cât de multă apă folosim.

Pentru ca mămăliga să iasă moale, trebuie să umplem cu apă trei sferturi dintr-un vas de fontă sau de inox cu pereți dubli.

Mai precis, trebuie să folosim aproximativ un litru de apă. După ce am pus-o pe foc, trebuie să o lăsăm să fiarbă cât mai bine.

Mămăligă
Mămăligă/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum preparăm mămăliga?

Acum că am învățat câtă apă este bine să punem la mămăligă, este timpul să ne apucăm de rețeta propriu-zisă.

Pentru acest preparat vom avea nevoie de:

  • un litru de apă
  • 250 de grame de mălai
  • 10 grame de sare grunjoasă

În ceea ce privește mălaiul, poți alege unul care are o granulație mai mică. Astfel, timpul de fierbere va fi mai mic.

Mălaiul ar trebui dat printr-o sită pentru a scăpa de eventualele impurități.

După ce apa a început să fiarbă, punem mălaiul și apoi începem să amestecăm rapid până când se topește.

Este important să nu adăugăm sarea de la început deoarece ea va prelungi timpul de fierbere.

Mălaiul trebuie amestecat intens cu un tel sau cu un instrument de lemn. Este important să nu existe niciun cocoloș.

După ce am obținut o compoziție mai consistentă, lăsăm mămăliga să fiarbă la foc mic. Dacă vrei o mămăligă mai tare, o poți lăsa mai mult timp pe foc.

În cazul în care preferi o mămăligă mai moale, este de preferat să nu o lași atât de mult la fiert.

Mămăligă
Mămăligă/SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile mămăligii asupra organismului

Mămăliga, datorită conținutului său bogat de fibre, contribuie la facilitarea procesului de digestie. Fibrele reprezintă macronutrienți esențiali pentru sănătatea tractului digestiv.

Mămăliga este legată de reglarea nivelului de glucoză în sânge, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2.

Diverse cercetări efectuate de către oamenii de știință din Statele Unite au demonstrat că mămăliga aduce beneficii semnificative asupra stării generale de sănătate. Prin conținutul său bogat de zinc, fier, calciu și proteine, mălaiul contribuie la întărirea sistemului imunitar, scrie doc.ro.