Răspândirea gripei la copii este o preocupare majoră pentru medici, mai ales în plin sezon rece, când numărul afecțiunilor virale crește considerabil. Unitățile spitalicești destinate copiilor se confruntă cu un volum mare de pacienți. Astfel, medicul Mihai Craiu atrage atenția asupra importanței tratamentului adecvat pentru cei mici în această perioadă.
Medicul și-a manifestat îngrijorarea cu privire la abordarea, atât în ceea ce privește prevenirea, cât și tratarea unei probleme de sănătate. El a subliniat că nu susține o „abordare fanatică” a problemei de sănătate, dar nici ignorarea acesteia pe principiul „lasă că merge și așa”.
Mihai Craiu subliniază că fiecare micuț este unic. Astfel, este important să înțelegem că nu toți copiii vor reacționa similar la un anumit tratament.
Părinții, la extreme când vine vorba de cazurile de gripă la copii
Medicul a oferit două exemple. S-a referit la cei care cred că gripa poate fi „tratată preventiv cu antibiotice pentru a preveni apariția suprainfecțiilor bacteriene” și la cei care adoptă o abordare opusă.
Mai exact, este vorba de cei care cred nu este niciodată necesar să se administreze medicamente în cazul gripei, „deoarece trece de la sine”.
Unele persoane susțin că antiviralele sunt soluția pentru vindecare. Însă Mihai Craiu spune că nu este valabil și pentru cazurile de gripă la copii.
„Da, ar exista unii copii ce dezvoltă drept complicație a gripei o suprainfecție bacteriană (statistic vorbind cam un sfert din virozele respiratorii la copil ar putea evolua către suprainfecții respiratorii bacteriene, mai ales în scenariul unui copil fragil – prematurii, cei cu maladii cronice cardiace sau pulmonare, cei cu malnutriție, cei cu obezitate extremă îi cei nevaccinați).
Dar asta nu înseamnă că administrăm „preventiv” antibiotice unui copil cu gripă. Vom trata inutil și cu efecte adverse 75% din cei diagnosticați.
Gripa este o afecțiune severă și are nevoie de tratament, dacă s-a instaurat deja boala. Nu putem aștepta să treacă singură, în special la grupa de copii cu risc crescut, menționată anterior”, a scris el pe Facebook.
De asemenea, medicul nu susține administrarea antiviralelor în orice situație. El precizează că antiviralul autorizat, cum ar fi oseltamivir/Tamiflu, ar trebui utilizat doar la începutul bolii, în primele zile, după ce un copil a avut un contact „semnificativ” cu o persoană diagnosticată cu gripă.
Dr. Mihai Craiu a atras atenția, totodată, că gripa este mult mai ușor de prevenit decât de tratat.
„Nici un copil nu va reacționa mereu la fel la boală și nu toți copiii vor putea fi tratați cu aceleași medicamente.
În ce privește gripa este mai ușor să o prevenim (cu igienă bună, aerisit frecvent, alimentație corectă pentru vârstă, mișcare multă în aer liber și vaccinare pentru cei eligibili) decât să o tratăm. Și dacă este gripă dovedită, tratamentul cu antivirale nu funcționează oricând, ci numai la începutul bolii”, a conchis acesta.
Febra, un pericol pentru copii
Un subiect extrem de sensibil pentru părinți este reprezentat de febră. Este necesar să ne îngrijorăm cu adevărat doar în situația în care febra este însoțită de alte simptome.
Febra în sine, la un copil care se joacă fericit, nu ar trebui să genereze îngrijorare. Mai multe puteți afla aici.