Cum primesti dobanda la banii cheltuiti

Doua sunt diferentele fundamentale dintre cardurile de credit si charge carduri. Prima consta in faptul ca pentru a detine un charge card, doritorul trebuie sa constituie, la aceeasi banca ce elibereaza charge cardul, un depozit egal ca valoare cu suma maxima cu care banca il crediteaza pe respectivul client, depozit ce este remunerat cu dobanda acordata la vedere. Din acest depozit banca isi recupereaza creditul in cazul in care clientul nu achita la timp suma pe care a folosit-o. Perioada pe c

Doua sunt diferentele fundamentale dintre cardurile de credit si charge carduri. Prima consta in faptul ca pentru a detine un charge card, doritorul trebuie sa constituie, la aceeasi banca ce elibereaza charge cardul, un depozit egal ca valoare cu suma maxima cu care banca il crediteaza pe respectivul client, depozit ce este remunerat cu dobanda acordata la vedere. Din acest depozit banca isi recupereaza creditul in cazul in care clientul nu achita la timp suma pe care a folosit-o. Perioada pe care banca acorda respectivul credit este limitata, de obicei, la maximum o luna sau o luna si jumatate, spre deosebire de cardurile de credit, unde respectivul credit poate fi prelungit pe o perioada mai lunga, limitarea survenind in acest din urma caz in momentul cand expira acel card de credit. In toata aceasta perioada, banca nu percepe nici o dobanda la sumele cu care il crediteaza pe respectivul posesor al charge cardului.
La sfarsitul perioadei pentru care banca acorda creditul, posesorul cardului este obligat sa returneze suma imprumutata, in caz contrar banca recuperandu-si acea suma din depozitul constituit de titularul cardului.
Charge cardurilor emise pana in prezent in Romania le sunt asociate numai depozite in valuta. De aceea ele pot fi folosite atat in tara cat si in strainatate, in acest ultim caz, rata de schimb USD/moneda tarii in care calatoreste fiind in general mai avantajoasa pentru utilizatorul de card, comparativ cu cea pe care ar putea sa o obtina la ghiseul unei banci sau al unei case de schimb din respectiva tara.
In Romania, exista la ora actuala doar doua banci care emit carduri de acest tip: Citibank, ce emite propriul produs (charge cardurile Citibank Gold si Silver, sub sigla VISA) si Banca Tiriac, care distribuie carduri American Express (de tipul Platinium, Gold si Green).
Demn de mentionat este si faptul ca fiecare din aceste carduri este insotit de o serie de servicii suplimentare: asigurari pentru accidente, pentru intarzierea/pierderea bagajelor sau a conexiunilor dintre zboruri, asistenta medicala si juridica 24 de ore din 24, preturi avantajoase pentru cazare, zboruri, inchirieri automobile (se foloseste un sistem de acordare a unor puncte, luandu-se drept criteriu valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul acestui card). Spre exemplu, charge cardurile emise de Citibank acopera cheltuieli de pana la 50.000 USD (in cazul cardului Gold) sau 25.000 USD (in cazul cardului Silver) pentru deces accidental, invaliditate permanenta totala, cheltuieli medicale de urgenta, accidente si imbolnaviri, transport medical de urgenta, raspundere civila fata de terti etc. Cardurile American Express ale Bancii Tiriac acopera cheltuieli de pana la 100.000 USD (pentru Green) si pana la 500.000 USD (Platinium) pentru aproximativ aceleasi evenimente.     

Charge carduri oferite de Citibank (persoane fizice)
Tipul Cardului    Visa Gold    Visa Silver

Taxa emitere card    20 USD    10 USD
Taxa de administrare a contului    100 USD    50 USD
Taxa de retragere numerar    0,5% + 5.000 lei (in Romania);    0,5% + 5.000 lei (in Romania);
    1% sau minim 5 USD pentru     1% sau minim 5 USD pentru
    tranzactiile internationale    tranzactiile internationale
Valoarea minima a depozitului    5.000 USD    1.000 USD
Utilizare     in Romania si in strainatate    in Romania si in strainatate

Charge cardurile American Express oferite prin
Banca Tiriac (persoane fizice)

Tipul Cardului    Platinium    Gold    Green

Taxa emitere card    80 USD    80 USD    80 USD
Taxa anuala    700 USD    200 USD    100 USD
Taxa de retragere numerar        4% sau minimum 10 USD    
Valoarea minima a depozitului    35.000 USD    10.000 USD    5.000 USD
Utilizare     in Romania si     in Romania si     in Romania si
    in strainatate    in strainatate    in strainatate

Se ascute concurenta in sistemul bancar romanesc

Batalia exclusivista dintre BCR si BRD pentru adjudecarea
unor cote cat mai ridicate in piata bancara este de domeniul trecutului. In cursa pentru cucerirea de clienti persoane fizice, intra noi actori.
Carmen RudniTchi
Pana nu de mult, Banca Comerciala Romana si Banca Romana pentru Dezvoltare – Group SociA