Cum protejăm creierul de bolile neurologice? Sfaturile lui Vlad Ciurea

Vlad Ciurea

SURSA FOTO: Facebook, Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea

Profesorul Vlad Ciurea a oferit mai multe detalii cu privire la creier, precizând ce ar trebui să facem pentru a evita bolile neurologice. Ce sfaturi ne dă renumitul medic?

Cum protejăm creierul de bolile neurologice?

Conform profesorului Vlad Ciurea, creierul reprezintă cel mai vital organ al corpului uman. Cu toate acestea, nu toți suntem conștienți de modalitățile prin care putem să-l protejăm de potențialele amenințări din mediul înconjurător.

Medicul neurochirurg a oferit explicații cu privire la ceea ce ar trebui să întreprindem pentru a:

  • ne menține sănătoși
  • ne bucura de o viață îndelungată

Medicul neurochirurg renumit, Vlad Ciurea, a detaliat, într-un interviu exclusiv la România TV, modalitățile prin care putem să avem grijă de creier și să ne ferim pe cât posibil de afecțiunile neurologice.

El a menționat că în creier sunt stocate lucruri precum secretele, amintirile și tot ceea ce este esențial pentru funcționarea acestuia.

De asemenea, a evidențiat diferențele între emisferele cerebrale. Astfel, creierul feminin este mai dezvoltat pe partea dreaptă, având o orientare creativă, în timp ce partea stângă este cea care ia decizii.

Desigur, a adăugat, există o asimetrie între cele două emisfere, în ciuda faptului că din punct de vedere anatomic se numește corpul calos, asemenea unei autostrăzi.

„Creierul uman produce inteligența artificială, nu trebuie să o lase să scape. Acolo sunt lucruri pe care le stocăm, secretele noastre, amintirile noastre, tot ce este esențial în ceea ce se numește creier.

Creierul feminin e mai dezvoltat pe partea dreaptă, pe partea creativă, iar creierul stâng este cel decisiv, este o asimetrie între cele două emisfere.

Cu toate că e total anatomic, se numește corpul Calus, ca o autostradă. O anumită zonă din acest minunat organ este mai dezvoltată.

La copii, genetic se întâmplă, de la bunici, fetițele de exemplu, dacă bunica știa să gătească, va ști și fetița. Scrisul, vorbitul, vizualizarea dezvoltă partea cerebrală. Nu trebuie lăsat totul într-o singură direcție ”, a explicat profesorul Vlad Ciurea.

Depresia, o prăbușire a tuturor funcțiilor cerebrale

Vlad Ciurea a afirmat că există o tendință către lucrurile negative, fenomen dovedit științific. El a explicat că depresia reprezintă o prăbușire a tuturor funcțiilor cerebrale.

În opinia sa, comoditatea nu aduce beneficii, iar starea actuală a societății încurajează această comoditate, în sensul că oamenii nu mai depun efort.

„Există o adicție pentru lucrurile negative, este dovedit științific. Depresia este o prăbușire a tuturor funcțiilor cerebrale. Comoditatea nu este bună la nimic, starea actuală duce la comoditate.

Adică tu nu mai faci nimic. Comoditatea aceasta nu este bună. Avem tehnologia, o avem în mână, dar avem nevoie de motivație, trebuie să ne educăm, să îndepărtăm lucrurile rele de organism”, a mai spus el.

SURSA FOTO: Dreamstime

Mâncarea cu E-uri nu face bine creierului

El a avertizat împotriva adicției la zahăr, considerând-o periculoasă. În ceea ce privește carnea, Vlad Ciurea a afirmat că proteina din carne este greu digerabilă și nu este benefică pentru creier.

De asemenea, mâncărurile prăjite și încărcate cu E-uri sunt dăunătoare creierului. Profesorul a avertizat cu privire la trei substanțe albe nocive pentru creier: sare, zahăr și făină albă, care modifică celula nervoasă.

„Creierului îi plac toate fructele, toate lucrurile vegetale, toate semințele, toate acele fructe de pădure, dulcele din miere, din zahăr, adicția de zahăr este groaznică, omega, găsim prin pește gras, somonul, slăninuța. Toate aceste mâncăruri super prăjite, încărcate cu E-uri, fac rău creierului.

Proteina din carne este greu digerabilă și nu face bine creierului. Una e să poftești, alta e să guști. (…) Sunt trei prafuri albe: sare, zahăr, făină albă. Toate trei sunt periculoase pentru creier, modifică celula nervoasă. Apa pentru creier este foarte importantă.

Creierul stă în apă, 78% din creier este în apă. Eu pledez pentru apă mai alcalină, să modificăm Ph-ul din creier”, a explicat profesorul Vlad Ciurea.

Lipsa somnului afectează creierul

În plus, activități precum ascultarea muzicii, pictura, plimbările, socializarea și compania animalelor de companie aduc numeroase beneficii creierului. În opoziție, obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool și lipsa de odihnă pot contribui la deteriorarea neuronilor, crescând riscul de accidente vasculare sau chiar formare de tumori.

„Dacă un neuron se îmbolnăvește, se lovește, face un accident vascular ischemic. Certurile, scandalurile, divorțurile, stresul, toate acestea fac rău. Alcoolul, tutunul, acele substanțe energizante, lipsa de odihnă, toate acestea sunt periculoase pentru creier”, a mai explicat profesorul Ciurea.

Telefonul nu trebuie să fie aproape când dormim

Vlad Ciurea a subliniat că, în niciun caz, nu ar trebui să avem telefonul mobil în apropiere. Această practică nu are deloc beneficii.

„Telefonul e o sursă de radiații, este bine să îl ținem la distană, de ce să forțăm? Cei care țin telefonul la capul patului se trezesc mai puțin odihniți decât cei care îl țin la distanță, dacă nu putem în altă cameră, măcar la 3-4 metri distanță. Între 10 seara și 6 dimineața este cel mai odihnitor somn. Trebuie să gasim tot ce e posibil ca acest creier să se odihnească. Somnul se induce prin îndepărtea luminii, închiderea televizorului, îndepărtea telefonului și relaxare totală în poziție orizontală”, a mai spus profesorul universitar.