Afinele sunt fructe asemănătoare coacăzelor, pline de nutrienți și compuși benefici, cum ar fi vitamina C. Cercetări privind beneficiile afinelor, arată că aceste fructe delicioase ajută la combaterea inflamației și protejează împotriva cancerului.
Fructele de afin au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Sunt bogate într-o substanță chimică numită antocianină, care le conferă această culoare. Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, afinele sunt arbuști care pot fi plantați ușor în orice grădină.
Cum să alegem soiul de afin
Cultivarea afinului este relativ ușoară, iar cultivarea sa într-o grădină este mai mult decât suficientă pentru a avea rezultate bune. Planta de afin prefera un sol cu pH acid (4,5-5), afânat, foarte puțin calcaros și bine fertilizat.
În general, soiurile sunt autofertile, dar fertilizarea încrucișată (două soiuri diferite) favorizează o mai mare fecundare și boabe mai mari. Printre cele mai bune soiuri de afin care se pot cultiva există cele timpurii – Collins, Walcoot, Weymouth, semi-timpurii – Berkeley, Bluecrop, Jersey, Dixi și Elisabeth sau cele târzii: Elliot și Coville.
Când și cum se face plantarea și de ce au nevoie
Plantarea afinului trebuie făcută la începutul primăverii ,într-un sol bine pregătit, ferit de buruieni, cu turbă încorporată. Distanțele de plantare variază, de la 1,3-1,5 metri pe un rând și până la 2,5-3 metri între rânduri, în functie de utilajele folosite. Pentru o recoltă bună, afinele au nevoie de mult soare (adică cel puțin șase ore de soare). Se dezvoltă în containere sau în pământ, în sol bine drenat.
Pentru a scădea pH-ul solului, utilizați îngrășământ special pentru plante iubitoare de acizi sau amestecați-l cu turbă, folosind un raport sol-turbă de 2:1. Testați pH-ul solului în fiecare primăvară. Se poate folosi o folie de mulcire de plastic sau, mai bine, se pot întinde ace de brad sau paie. Acestea împiedică germinarea semințelor de buruieni. Pentru a evita putrezirea rădăcinilor, evitați îngroparea scoarței.
Sfaturi de udare
Udați afinul de patru ori pe săptămână, după cum este necesar, pentru a menține solul umed. Udarea săptămânală ar trebui să fie suficientă în timpul temperaturilor blânde. Plantele în ghiveci, care au nevoie de mai multă apă, pot fi udate zilnic când afară este foarte cald. Puteți să folosiți un îngrășământ echilibrat, cu eliberare lentă, sau lichid.
Când trebuie tăiate
Plantele se dezvoltă lent și, în această etapă, nu au nevoie de tăiere în primii 2-3 ani. Apoi se poate interveni progresiv prin eliminarea lăstarilor mai slabi sau prin înlocuirea ramurilor vechi. Tunderea trebuie făcută în perioada februarie-martie, pentru a promova circulația aerului.
Beneficiile afinelor
Afinele au în compoziţia lor substanţe antibacteriene şi antiseptice şi, foarte important, un echivalent vegetal al insulinei. Afinele sunt bogate într-o substanță chimică numită antocianină, care le dă această culoare. Există numeroase beneficii ale consumului de afine și produselor din afine, cum ar fi:
Conținut ridicat de nutrienți
Afinele sunt bogate în substanța chimică numită antocianină. Aportul zilnic obișnuit de antocianină este de aproximativ 200 mg. Conținutul total de antocianină al afinului este de obicei între 300 și 700 mg la 100 de grame de fructe proaspete, în funcție de mai mulți factori.
O porție de afine proaspete de 100 g conține și cantități mici de:
– vitamina C (3 mg)
– quercetină (3 mg)
– catechina (20 mg)