Cum putem cultiva ciupercile de stridii acasă. Ele sunt unele dintre cele mai comune ciuperci comestibile. Ciupercile de stridii sunt cultivate în întreaga lume, inclusiv în gospodăriile individuale.
Ele cresc rapid, sunt rezistente la orice condiții de temperatură și pot fi cultivate atât în interior, cât și în exterior, în curte, scrie HomesandGardens.
Capacul de ciuperci de stridii este cărnos. La început, este convex și apoi devine neted. La exemplarele mature, are forma unei cochilii, ca a unei stridii. Suprafața capacelor de ciuperci este netedă și strălucitoare, ondulată. La începutul creșterii, pălăria nu se distinge de picior. Ulterior începe să ia forma unei stridii, și apoi se transformă într-o formă de ventilator, după ce ciuperca ajunge la maturitate. Drew Swainston este un horticultor cu experiență din Marea Britanie. El a cultivat acasă o gamă largă de ciuperci, inclusiv ciupercile de stridii, iar acum explică cum putem face asta.
Nu sunt pretențioase când vine vorba de temperaturi
Cele mai multe dintre tipurile de ciuperci de stridii nu sunt prea pretențioase când vine vorba de temperaturi. Excepție de la regulă fac stridiile-rege, care preferă temperaturi mai reci, de 45-65˚F, comparativ cu 50-86˚F pentru celelalte, lucru care face cultivarea mai dificilă pentru începători.
Ciupercile cresc din spori mici care nu au nevoie de polenizare. Sporii mici sunt expulzați dintr-o ciupercă, aterizează pe suprafețe și încep să crească. Cultivarea ciupercilor de stridii necesită o combinație specifică de temperatură, umiditate și nutriție. Este vorba despre crearea unui mediu ideal pentru ca ele să crească așa cum trebuie. Pentru a face acest lucru, utilizați mai ales compost, gunoi de grajd, paie sau rumeguș. De asemenea, puteți achiziționa kit-uri de ciuperci de la multe magazine de grădinărit, care conțin toate materialele și instrucțiunile necesare pentru a începe.
Primul lucru: achiziționarea miceliului
Pentru început, merită să aveți în vedere că pentru cultivare va trebui să achiziționați miceliu, care poate fi achiziționat de la diverse întreprinderi care produc în mod independent diverse ciuperci. Totalitatea de filamente celulare subțiri, numite hife, duc la constituirea unei împletituri destul de compacte, numită miceliu. Inițial, miceliul provine din germinarea sporilor de ciuperci și apoi se multiplică prin diviziune celulară.
Există două perioade cheie de creștere a ciupercii (pașii 1-4 de mai jos), numită perioada de incubație și perioada de fructificare (pașii 5-7).
1. Înmuiați paiele sau rumegușul în apă, câteva zile, și apoi scurgeți-le pentru a îndepărta orice exces de apă
2. Se amestecă paiele scurse cu câteva grame de miceliu și se împachetează bine într-o pungă mare de plastic sau într-o pungă de gunoi
3. Găuriți punga pentru a lăsa excesul de apă să se scurgă și pentru a permite schimbul de aer
4. Puneți punga într-un mediu la cald, la peste 70 °F. Miceliul alb ar trebui să se dezvolte și să acopere punga în câteva zile.
5. Odată ce substratul este acoperit cu miceliu, mutați-l într-un loc ferit de lumina directă a soarelui, dar cu puțină lumină indirectă. Păstrați-l la o temperatură între 50-86˚F (sau 45-65˚F pentru stridiile mari).
6. Umiditatea este esențială: este bine ca umiditatea să fie de 85-95%, așa că pulverizați apă zilnic, folosind un spray pentru plante de apartament sau o sticlă de pulverizare
7. Tăiați fante în punga de creștere pentru a permite aerului să intre și a permite ciupercilor să crească. Ciupercile de stridii ar trebui să înceapă să crească după o săptămână până la 10 zile.