Produsele pentru curățenie, făcute în casă din diverse ingrediente, au început să câștige teren în fața produselor industriale, fabricate în masă. Produsele ”homemade” sunt din ce în ce mai apreciate pentru că nu conțin multe ingrediente toxice precum cele din magazin și ajută la protejarea mediului înconjurător. Tot mai multă lume folosește ca ingrediente de bază oțetul și bicarbonatul pentru curățenia casei.
Deși nu este la fel de epuizantă precum alte treburi casnice, cum ar fi spălatul faianței, curățarea geamurilor poate da bătăi de cap. Și asta pentru că niciodată ferestrele nu par curate-bec. Un expert în curățenie arată cum trebuie spălate geamurile cât mai profesionist, potrivit Howstuffworks.
Iată cinci trucuri care, cu siguranță, vor face ca suprafețele de sticlă să strălucească.
1. Folosiți apă distilată
Calitatea apei care curge la robinet poate varia foarte mult.
Acest lucru nu este vizibil dacă curățați podeaua, dar pe sticlă fiecare pată se vede mai bine. Apa tare are o concentrație mai mare de minerale dizolvate, cum ar fi magneziu și calciu, ceea ce va duce aproape cu siguranță la pete inestetice odată combinată cu detergentul. În loc să diluați detergentul folosind apa de la robinet, luați în considerare utilizarea apei distilate! Este foarte ieftină și nu va lăsa urme pe sticlă.
2. Alegeți oțetul
Oțetul este unul dintre ingredientele universale prezent în orice cămară. Cel mai bun tip de oțet pentru curățarea unor suprafețe este oțetul alb distilat. Este non-toxic, antibacterian și conținutul său acid este sigur pentru piele și pentru animale de companie.
Oțetul poate face minuni aplicat pe geamuri și oglinzi. Se amestecă jumate oțet, jumate apă caldă, de preferat apă distilată. Soluția obținută se pune într-o sticlă cu pulverizator și apoi se pulverizează pe geamuri, ca orice alt produs pentru geamuri.
3. Evitați să faceți multă spumă
Nu este nevoie să puneți mult detergent pentru a scăpa de murdăria de pe geamuri. Dacă faceți exces de detergent, rezultatul va fi o spumă abundentă de care veți scăpa cu greu și care va lăsa pe sticlă urme greu de limpezit. De preferat ar fi ca la doi litri de apă să puneți trei picături de detergent de spălat vase. Dacă nu vreți deloc substanțe chimice, puteți înlocui detergentul de vase cu o lingură de amoniac.
4. Nu mai folosiți ziare!
Ștergerea ferestrelor cu prosoape din bumbac, în loc de microfibră, folosirea ziarelor în locul racletei și așa mai departe pot transforma o sarcină simplă într-o misiune frustrantă. Așa că renunțați la formula clasică a ștergerii geamurilor cu ziare!
5. Retușul final
Chiar și după ce ați urmat sfaturile de mai sus, este posibil ca pe geamuri să rămână pete de murdărie. În acest caz, cea mai simplă soluție este să finalizați operațiunea cu o ultimă lustruire, cu ajutorul unui prosop din microfibră. Asigurați-vă că este este curat și uscat și pur și simplu lustruiți bine zona cu probleme. Ca prin magie, toate dârele vor dispărea imediat!