Cum putem promova produsele româneşti fără să încălcăm legile UE

Promovarea produselor româneşti intră acest lucru în contradicţie cu ideea de piaţă unică europeană? Încălcăm tratatul de aderare dacă preferăm produsele româneşti?

„Nu neapărat, depinde cum o facem. O interdicţie de a importa anumite produse, asta da, ar încălca tratatul, pentru că încălcăm libera circulaţie a bunurilor în interiorul pieţei interne a Uniunii”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), într-un interviu pe acest subiect.

„Dar nu văd o problemă de a promova produsele româneşti, de a le marca în mod special, de a le pune într-un raion special. Foarte multe lucruri se pot face în cadrul legal european, ceea ce ar fi foarte benefic pentru economia românească, pentru că este mai avantajos să consumăm lucruri produse de o forţă de muncă românească, care au mai multe taxe plătite în România, deci pe ansamblu avem un câştig economic”, a adăugat şeful CC. 

În cazul licitaţiilor publice, de exemplu, pot fi preferate produsele româneşti, chiar dacă sunt mai scumpe? „Nu în mod direct. Uneori, a alege calea cea mai directă, cea mai brutală, nu e modul cel mai inteligent de a face ceva”, crede Chiriţoiu. 

Se poate folosi argumentul de a utilize produse româneşti pentru a asigura competivitate industriei din România? „Am încălca piaţa internă dacă fiecare ţară ar începe să-şi avantajeze producătorul ei. Sigur, putem prefera anumite produse, pe criterii de mediu, pe alte criterii de politică publică, care sunt acceptabile, dar nu strict originea”, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei. 

AGERPRES