Cum puteți face pâine în casă ca un adevărat brutar?

Cum puteți face pâine în casă ca un adevărat brutar? Datorită procesului de fermentație necesar pentru a face maiaua, pâinea cu aluat tinde să aibă mai multe proprietăți prebiotice și poate îmbunătăți absorbția nutrienților. Drojdia trebuie să fie proaspătă, respectiv activă.

Aceasta se pune înainte într-un vas cu apă călduță și cu un vârf de sare și se lasă deoparte pentru 10-15 minute, pentru a se activa. Este numai bună de folosit atunci când apar bule la suprafață și o spumă densă.

Adesea, a coace pâine acasă poate fi o activitate descurajantă, deoarece rezultatul poate fi un eșec. De exemplu, dacă pâinea de casă este prea cauciucată, poate fi o problemă cu temperatura la care am copt-o.

Este clar că exteriorul pâinii se gătește mai repede decât interiorul: căldura cuptorului cuprinde mai întâi coaja, înainte de a ajunge în interior.

Cu cât căldura din cuptor este mai intensă, cu atât diferența dintre aceste două etape de gătit este mai mare. În timp ce din cuptorul bine încins vom scoate o pâine frumoasă, cu o crustă crocantă, aurie, un cuptor prea fierbinte va face ca acea crustă a pâinii să fie coaptă înainte miezului.

Rezultatul va fi o pâine cu o textură lipicioasă, cauciucată. Un control strict asupra temperaturii cuptorului este suficient pentru a preveni ca problema să se repete în viitor.

Cum să previi un aluat cauciucat

În primul rând trebuie să cunoașteți foarte bine modul în care funcționează cuptorul. Fiecare cuptor are propriile particularități și se poate încălzi în mod diferit. Manualul de utilizare este cel care oferă cele mai bune îndrumări privind coacerea produselor de patiserie sau a pâinii.

Începeți prin a coace pâinea la temperatura pe care o descrie rețeta preferată. După ce ați scos-o din cuptor, lăsați-o să se răcească bine, înainte de a o tăia.

Textura cauciucată poate fi cauzată și de graba de a tăia pâinea cât este caldă. La final, feliați și examinați textura pâinii. Dacă vi se pare că aluatul nu este bine gătit, încercați ca data viitoare să coaceți pâinea la o temperatură puțin mai scăzută pentru o perioadă puțin mai lungă.

De ce trebuie să mai țineți cont

Orice brutar care se respectă va spune că preîncălzirea cuptorului poate fi considerată ”mama” tuturor produselor pe care le coacem. Un cozonac sau o pâine care ajung într-un cuptor neîncins pot fi compromise din start.

Pentru unele rețete, chiar un minut sau două pot face o mare diferență, așa că, dacă cuptorul nu este deja încălzit în momentul în care introduci pâinea, rezultatul poate fi un fiasco.

Folosim tipul greșit de făină

Brutarii cu experiență s-ar putea să nu aibă nicio problemă, dar dacă suntem la începutul călătoriei de a coace un anumit produs, in special pâine, folosirea tipului greșit de făină poate da totul peste cap.

De aceea, este important să acordăm o atenție deosebită tipului de făină pe care o anumită rețetă îl solicită. Făina de pâine este cel mai frecvent folosită pentru pâine, în timp ce făina pentru prăjituri este una cu conținut scăzut de proteine, fiind măcinată foarte fin.