Așa că, mai repede decât alte fructe, bananele trec de la galben la maroniu cât am clipi! Vestea bună este că există câteva trucuri care pot ajuta ca bananele să nu se strice prea repede.
Provenind din Asia de Sud-Est, bananele pot fi găsite într-o varietate de culori și dimensiuni. Potrivit nutriționiștilor, banana este fructul ideal pentru sănătatea trupului și a minții.
În plus, pe lângă faptul că sunt delicioase și hrănitoare, bananele sunt ieftine, un motiv în plus pentru a le introduce în alimentația de zi cu zi. Beneficiile bananei includ reducerea riscului de cancer și astm, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii. Dar o banană pe zi poate avea și alte beneficii pentru organism.
Un expert în știința alimentară consultat de Woman’s World arată care sunt cele mai bune modalități de a ne asigura că aceste bombe de potasiu rămân coapte și delicioase. Și ce greșeli de depozitare trebuie evitate când vine vorba de banane.
De ce bananele se strică atât de repede?
La fel ca anumite alte fructe – cum ar fi avocado, afinele și merele – bananele produc un gaz numit etilenă pe măsură ce se coc. Acest gaz provine dintr-un hormon vegetal natural aflat în interiorul fructului, iar sarcina sa este de a regla dezvoltarea și creșterea fructelor.
Când o banană este gata să se coacă, producția sa de etilenă crește, determinând-o să treacă de la verde la maro. Pentru a împiedica bananele să devină maronii peste noapte nu trebuie decât să manipulați momentul acestui proces natural.
„Bananele sunt fructe sensibile, care rapid devin maronii și se înmoaie”, spune Trevor Craig.
„Când desprindeți banană din ciorchine, îi rupeți acel „sigiliu” și asta va duce la o coacere mai rapidă. Depozitarea lor în condiții cu multă lumină și căldură ( o bucătărie) poate accelera procesul, la fel și păstrarea lor lângă alte fructe.”
Putem păstra bananele la frigider?
Răspunsul este undeva între Da și Nu. Potrivit lui Craig, „odată ce sunt coapte, le puteți păstra în frigider pentru a le menține în acel stadiu perfect mai mult timp. Dar nu vă așteptați la miracole. Ele vor continua să se coacă, dar nu la fel de repede”, spune acesta.
Depozitarea bananelor la frigider le expune la temperaturi mai scăzute, ceea ce poate încetini și chiar stopa complet procesul de coacere. Deci răspunsul este da, cu siguranță le puteți păstra la frigider, dar numai după ce s-au copt.
Care este cel mai bun mod de a păstra bananele
Dacă doriți să păstrați bananele mai proaspete, iată câteva sfaturi:
– Atârnați-le! Depozitarea lor în acest fel previne înnegrirea lor
– Congelați-le! Bananele pot fi congelate, iar aceasta este o modalitate grozavă de a le folosi în smoothie-uri. Asigurați-vă că le lăsați să se decongeleze la temperatura camerei înainte de a încerca să îndepărtați coaja.
– Dacă intenționați să le mâncați în câteva zile, puneți-le în frigider. Ca și înfășurarea tulpinilor, acest lucru va încetini procesul de coacere prin temperatura mai rece.
De ce e bine să mâncăm banane?
Bananele sunt ideale pentru persoanele care se confruntă cu boli cardiovasculare. Consumate ocazional, ele sunt adjuvanți nutriţionali hipotensori, datorită conținutului bogat de potasiu.
De asemenea, potasiul ajută și la sănătatea oaselor, pentru că este capabil să contracareze pierderea urinară crescută de calciu.
Efectul antiacid al bananelor protejează împotriva ulcerului gastric. Substanțele conținute de aceste fructe mențin sănătatea celulelor care formează mucoasa stomacului, producând o barieră de mucus gros, care ține la distanță acizii din stomac.
În plus, inhibitorii de protează, care se găsesc în banane, contribuie la eliminarea bacteriilor din stomac, agenţi patogeni ai ulcerului gastric.