Dacă pe primul loc în preferințele multora rămân inegalabilii cartofi prăjiți, cei cu gusturi mai rafinate preferă un alt tip de prepare. Este vorba de cartofii sote care se topesc în gură și, pe deasupra, pot fi aromați cu diferite condimente și verdețuri, după plac.
Nu e nevoie decât de puțină imaginație, cartofii sote fiind cea mai bună variantă dacă vreți să încercați gusturi și arome noi. Dar știați că puteți găti cartofi sote perfecți, fără a folosi cuptorul?
Bucătarul australian Morgan Hipworth a postat pe rețelele de socializare secretul unei rețete perfecte de cartofi sote cu usturoi, potrivit Lifehacker.
Pentru a face această rețetă, veți avea nevoie de câteva ingrediente:
- Cartofi
- Rozmarin (tocat)
- o capățână de usturoi
- ulei de măsline
- Sare de mare
Metoda de preparare
După cum explică Hipworth în videoclipul său, iată cum se prepară:
- Curățați și tăiați cartofii în bucăți egale, de 1-2 cm.
- Adăugați cartofii într-o oală cu apă și fierbeți-i până se înmoaie.
- Scurgeți cartofii și lăsați-i apoi pe o tavă se scurgă de apă.
- Între timp, curățați usturoiul și tăiați-l felii subțiri.
- Încingeți ulei de măsline într-o tigaie și apoi puneți usturoiul. Căliți-l la foc mic, aproximativ 20 de minute.
- După ce s-au rumenit, scoateți usturoiul încet. Uleiul de măsline rămas în tigaie este ceea ce Hipworth numește „aur lichid”.
- Puneți o lingură de ”aur lichid” într-o tigaie și începeți să prăjiți cartofii la foc mare, până devin foarte crocanți.
- Adăugați apoi, treptat, sarea de mare, rozmarinul și cățeii de usturoi și amestecați totul bine în tigaie.
Hipworth evită prepararea cartofilor prin fierbere și apoi prin pregatirea lor la cuptor.
Alte trucuri pentru a pregăti cartofi sote perfecți
Este de preferat ca, înainte de-i sota, cartofii să fie fierți.
Există însă bucătari care folosesc și cartofii cruzi pentru o astfel de rețetă.
Cartofii trebuie sotați în unt sau în ulei?
Cel mai bine ar fi să sotați cartofii în ulei. Asta pentru că untul are mai multe șanse să se ardă și poate lăsa cartofii cu o aromă ciudată.
Dacă vă place aroma untului pe cartofi, puteți adăuga puțin unt la sfârșitul timpului de gătire.
Nu ar trebui congelați
Nu este bine să congelați cartofii sotați.
Cartofii își vor pierde textura atunci când sunt înghețați și devin moi și lipsiți de gust după ce sunt dezghețați.
Ce fel de verdețuri putem adăuga
Orice, de la cimbru, pătrunjel, rozmarin, ceapă verde, mărar, până la măghiran.