Indiferent dacă încercați să reduceți risipa de alimente sau să economisiți bani, cumpărând la reducere mai multe produse, probabil că ați apelat deseori la Google pentru a întreba: „Pot congela acest aliment?” . Majoritatea oamenilor preferă să pună multe alimente la congelator pentru a le avea pentru o perioadă mai îndelungată.
Dar specialiștii spun că trebuie să fim foarte atenți la ce și cum depozităm în congelator, deoarece există alimente care nu ar trebui niciodată înghețate. Reader s Digest trece în revistă ce alimente putem ține la congelator și cum ar trebui să facem această operațiune.
Evitați să puneți alimente fierbinți în congelator
„Gheața este un izolator excelent, așa că, în unele cazuri, exteriorul unui aliment va îngheța, iar interiorul lui va rămâne cald pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce poate duce la dezvoltarea bacteriilor”, explică un expert în siguranța alimentelor. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că alimentele sunt complet reci, înainte de a le introduce în congelator.
Nu uitați să puneți etichete!
„Regula nr. 1 a oricărui bucătar este să eticheteze totul, cu numele felului de mâncare și data la care s-a pus la congelator”, spune bucătarul Ashley Christensen. Atașați bilețele cât mai colorate pe fiecare aliment ajuns la congelator. Astfel, veți ști unde este carnea, unde e pâinea sau diferitele sosuri.
Țineți alimentele, pe cât este posibil, în pungi vidate
„Întrucât expunerea la aer este inamicul alimentelor congelate, ambalajul vidat este ideal”, spune Christensen. Dacă nu aveți aparate de vidat, asigurați-vă că folosiți recipiente de unică folosință. O altă opțiune sunt pungile de plastic cu fermoar ziplock.
Alegeți recipientele potrivite
Dacă utilizați recipiente rigide, optați pentru cele cu laturi drepte, nu pe cele cu margini rotunjite. Sunt mult mai ușor de așezat în congelator și chiar de scos alimentele din ele.
Se poate congela carnea?
Carnea este unul dintre alimentele cel mai ușor de ținut la congelator. „Puteți să congelați carnea crudă sau gătită; aproape orice fel de carne va rezista”, spune Christensen. Carnea tocată, slănina și cârnații vor dura trei până la patru luni la congelator. Fripturile și cotletele congelate (vită sau porc) durează șase, până la opt luni, iar un pui întreg va rezista chiar și un an.
Dar lactatele?
Singurul produs lactat pe care oamenii îl congelează frecvent este înghețata. Dar și anumite brânzeturi pot fi ținute la congelator. ”Congelați brânzeturile dense, cum ar fi Cheddar, Gruyere și parmezanul, împachetate foarte strâns în folie de plastic și protejate complet de oxigen”, spune Christensen. Niciodată nu trebuie ținute mai mult de șase luni!
Se poate congela pâinea?
Nu doar că puteți îngheța pâinea, dar multe produse pe bază de cereale se păstrează mai bine în congelator. „Păstrarea pâinii și a unor produse de panificație în congelator le va proteja împotriva râncezirii”, explică Christensen. „Dacă cerealele nu sunt foarte procesate, sunt mai fragile, iar păstrarea lor în congelator asigură o durată mai lungă de valabilitate”, adaugă el.
Dressing-urile pentru salată și maioneza nu ar trebui niciodată puse în congelator, deoarece își pierd aroma și se taie. Nici cartofii cruzi nu ar trebui ținuți la congelator, deoarece au un conținut ridicat de apă și vor deveni moi când se decongelează!